ΥΓΕΙΑ

Ανακοπή καρδιάς: Προβλήματα ψυχικής υγείας και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες που επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη σε σχέση με τους άνδρες επιζώντες, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Ανακοπή καρδιάς: Προβλήματα ψυχικής υγείας και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις

Τα στοιχεία σχετικά με τις πενταετείς επιπτώσεις στην υγεία μετά από μια καρδιακή ανακοπή αποκάλυψαν «την αύξηση κατά 50% της συνταγογράφησης αντικαταθλιπτικών κατά τον πρώτο χρόνο στις γυναίκες, η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στους άνδρες», δήλωσε η ερευνήτρια Robin Smits, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. Μετά από πέντε χρόνια, η αύξηση περιορίστηκε στο περίπου 20%.

«Αν και πρέπει να διεξάγουμε περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, μπορούμε ήδη να πούμε ότι δείχνει ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες δεν υποστηρίζονται επαρκώς μετά από μια καρδιακή ανακοπή», δήλωσε η Smits.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 1.250 άτομα μέσης ηλικίας 53 ετών που επέζησαν από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου στην Ολλανδία.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια οικονομικά προβλήματα.

«Είδαμε σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά απασχόλησης και, κατά συνέπεια, στις αποδοχές. Επιπλέον, είδαμε μια αλλαγή στην "κατάσταση του κύριου εισοδηματία", δηλαδή το μέλος ενός νοικοκυριού που είχε τις υψηλότερες αποδοχές άλλαζε συχνά μετά από μια καρδιακή ανακοπή, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν δύσκολο για τα άτομα να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε η Smits.

Προηγούμενη μελέτη στην οποία συμμετείχαν οι ίδιοι ερευνητές, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες μετά από καρδιακή ανακοπή.

«Συνδυάζοντας αυτά τα δύο ευρήματα, βλέπουμε ότι οι συνέπειες της καρδιακής ανακοπής διαφέρουν ανάλογα με το φύλο. Ενώ οι γυναίκες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να ζήσουν περισσότερο, είναι επίσης πιο πιθανό να επηρεαστούν από θέματα ψυχικής υγείας μετά από μια καρδιακή ανακοπή», πρόσθεσε η Smits.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Circulation Cardiovascular Quality and Outcomes.