ΥΓΕΙΑ

Ποια επικίνδυνα βακτήρια περιέχουν τα μελάνια των τατουάζ και του μόνιμου μακιγιάζ

Σινάνη Αικατερίνη

Τα μελάνια των τατουάζ και του μόνιμου μακιγιάζ μπορεί να αποτελούν πηγή λοιμώξεων για τους ανθρώπους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ποια επικίνδυνα βακτήρια περιέχουν τα μελάνια των τατουάζ και του μόνιμου μακιγιάζ

Η μελέτη θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς είναι η πρώτη που εξέτασε την ύπαρξη αναερόβιων βακτηρίων σε μελάνια του εμπορίου που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ.

«Τα αποτελέσματά μας αποκαλύπτουν ότι σφραγισμένα μελάνια των τατουάζ μπορεί να κρύβουν αναερόβια βακτήρια τα οποία είναι γνωστό ότι αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα φτωχά σε οξυγόνο όπως η δερμίδα –η μεσαία στιβάδα του δέρματος– μαζί με αερόβια βακτήρια» ανέφερε ο Seong-Jae Kim, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, μικροβιολόγος στο Τμήμα Μικροβιολογίας του Εθνικού Κέντρου Τοξικολογικών Ερευνών του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα μολυσμένα μελάνια των τατουάζ μπορεί να αποτελούν πηγή λοιμώξεων και από τους δύο τύπους βακτηρίων. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη ελέγχου αυτών των προϊόντων για πιθανή ύπαρξη τόσο αερόβιων όσο και αναερόβιων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς παθογόνων μικροοργανισμών».

Οι ερευνητές ανέλυσαν μελάνια των τατουάζ που πωλούνται στην αμερικανική αγορά.

Οι διαδικασίες διεξήχθησαν σε συνολικά 75 μελάνια τατουάζ 14 διαφορετικών παρασκευαστών.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση, περίπου το 35% των μελανιών τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ ήταν μολυσμένα με βακτήρια.

«Και οι δύο τύποι βακτηρίων, τόσο αυτά που χρειάζονται οξυγόνο (αερόβια) όσο και εκείνα που δεν χρειάζονται οξυγόνο (αναερόβια) μπορούν να μολύνουν τα μελάνια» είπε ο Δρ. Kim και προσέθεσε ότι η αυξανόμενη δημοφιλία των τατουάζ τα τελευταία χρόνια έχει συμπέσει με αύξηση των επιπλοκών ή των παρενεργειών που σχετίζονται με την εφαρμογή τους.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μικροβιακές λοιμώξεις αποτελούν μόνο μια πτυχή αυτών των επιπλοκών καθώς τα τατουάζ συνδέονται επίσης με ανοσολογικές επιπλοκές όπως φλεγμονώδεις αντιδράσεις και αλλεργική υπερευαισθησία αλλά και με οξικές αποκρίσεις. Υπό το φως των νέων δεδομένων που προέκυψαν από τη μελέτη μας, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης αυτών των προϊόντων ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι ασφαλή σε ό,τι αφορά το μικροβιακό φορτίο».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.