ΥΓΕΙΑ

Τι κάνουμε για τη φουσκάλα στο πόδι πριν και αφότου σκάσει

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι φουσκάλες στα πόδια μπορεί να είναι επώδυνες και ενοχλητικές. Συχνά προκαλούνται από τριβή, εγκαύματα ή άλλους ερεθισμούς του δέρματος.

Τι κάνουμε για τη φουσκάλα στο πόδι πριν και αφότου σκάσει
Bigstock

Η κατάλληλη φροντίδα είναι απαραίτητη για την πρόληψη της μόλυνσης και την προώθηση της επούλωσης.

Ακολουθεί ένας λεπτομερής οδηγός για το πώς να αντιμετωπίσετε μια φουσκάλα στο πόδι, είτε είναι άθικτη, είτε έχει ήδη σκάσει.

Τι είναι η φουσκάλα στο πόδι

Οι φουσκάλες είναι μικροί θύλακες υγρού που σχηματίζονται στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, συνήθως λόγω τριβής ή πίεσης. Όταν σχηματίζονται στα πόδια, συμβαίνει κατά κανόνα λόγω παρατεταμένου περπατήματος, τρεξίματος ή επειδή φορέσατε παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά. Οι γεμάτοι με υγρό σάκοι λειτουργούν ως προστατευτικός φραγμός, επιτρέποντας στο υποκείμενο δέρμα να επουλωθεί.

Τι να κάνετε για τη φουσκάλα στο πόδι που δεν έχει σκάσει

Όταν μια φουσκάλα είναι άθικτη και γεμάτη με διαυγές υγρό, είναι συνήθως καλύτερο να την αφήνετε μόνη της όσο το δυνατόν περισσότερο. Το φυσικό φράγμα που δημιουργεί η φουσκάλα βοηθά στην προστασία του δέρματος κάτω από αυτήν. Ακολουθούν τα βήματα για τη σωστή φροντίδα μιας φουσκάλας στο πόδι που δεν έχει σκάσει:

1. Διατηρήστε το σημείο καθαρό και στεγνό

Βεβαιωθείτε ότι η φουσκάλα και η γύρω περιοχή διατηρούνται καθαρές και στεγνές. Το πλύσιμο των ποδιών σας με ήπιο σαπούνι και νερό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης.

2. Χρησιμοποιήστε προστατευτικό επίδεσμο

Καλύψτε την φουσκάλα στο πόδι με έναν μαλακό, αντικολλητικό επίδεσμο ή ειδικό επίθεμα για φουσκάλες από το φαρμακείο. Αυτό θα μαλακώσει την περιοχή και θα την προστατεύσει από περαιτέρω τριβή. Διατίθενται εξειδικευμένοι επίδεσμοι με φυσαλίδες που δημιουργούν ένα υγρό περιβάλλον επούλωσης, μειώνοντας τον πόνο και προάγοντας την ταχύτερη ανάρρωση.

3. Αποφύγετε το σκάσιμο της φουσκάλας

Είναι σημαντικό να αποφύγετε το σκόπιμο σκάσιμο της φουσκάλας, καθώς αυτό μπορεί να εισάγει βακτήρια στο σημείο και να οδηγήσει σε μόλυνση. Το να αφήσετε τη φουσκάλα να σκάσει μόνη της μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

4. Μειώστε την τριβή

Φορέστε σωστά και άνετα παπούτσια και χρησιμοποιήστε κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία, για να μειώσετε την τριβή και να αποτρέψετε τον σχηματισμό πρόσθετων φυσαλίδων. Η προσθήκη επένδυσης σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε φουσκάλες μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Τι να κάνετε αν σκάσει η φουσκάλα στο πόδι

Εάν η φουσκάλα στο πόδι σας έχει ήδη σκάσει, εστιάστε στην πρόληψη της μόλυνσης και στην προώθηση της επούλωσης. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

1. Καθαρίστε σχολαστικά την περιοχή

Πλύνετε την περιοχή με ήπιο σαπούνι και νερό, για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα και βακτήρια. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ ή υπεροξειδίου του υδρογόνου, καθώς αυτά μπορεί να καθυστερήσουν την επούλωση και να βλάψουν περαιτέρω το δέρμα.

2. Εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή

Μετά τον καθαρισμό, εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή για να αποφύγετε την μόλυνση. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας της πληγής και την προστατεύει από τα βακτήρια.

3. Καλύψτε την φουσκάλα με έναν αποστειρωμένο επίδεσμο

Τοποθετήστε έναν αποστειρωμένο, αντικολλητικό επίδεσμο ή γάζα πάνω από την φουσκάλα στο πόδι, για να την προστατέψετε. Αλλάζετε τον επίδεσμο καθημερινά ή όποτε γίνεται νωπός ή βρώμικος, για να διατηρήσετε την καθαριότητα και να ενθαρρύνετε την επούλωση.

4. Αφήστε το δέρμα να επουλωθεί φυσικά

Αποφύγετε να αφαιρέσετε/τραβήξετε τυχόν χαλαρό δέρμα γύρω από την κυψέλη. Το δέρμα χρησιμεύει ως φυσικός φραγμός και πρέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρι να επουλωθεί και να μπορεί να αποκοπεί με ασφάλεια μόνο του.

5. Παρακολούθηση για σημάδια μόλυνσης

Ελέγχετε τακτικά την φουσκάλα στο πόδι για σημάδια μόλυνσης, όπως αυξημένη ερυθρότητα, πρήξιμο, ζέστη ή πύον. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, για να αποτρέψετε την εξάπλωση της λοίμωξης.

Φουσκάλα στο πόδι: Μέτρα πρόληψης

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις φουσκάλες στα πόδια στο μέλλον:

  • Φοράτε κατάλληλα παπούτσια: Επιλέξτε ένα ζευγάρι που εφαρμόζει καλά στο πέλμα σας και παρέχουν επαρκή υποστήριξη. Αποφύγετε παπούτσια που είναι πολύ στενά ή πολύ φαρδιά.
  • Χρησιμοποιήστε κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία: Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της τριβής και να κρατήσουν τα πόδια σας στεγνά.
  • Φορέστε σταδιακά τα νέα σας παπούτσια: Φορέστε νέα παπούτσια για σύντομες περιόδους και αυξήστε σταδιακά το περπάτημα με αυτά, για να επιτρέψετε στα πόδια σας να προσαρμοστούν.
  • Κρατήστε τα πόδια στεγνά: Αλλάζετε τακτικά κάλτσες και σκεφτείτε να χρησιμοποιείτε τακτικά πούδρα ποδιών, για να μειώσετε την υπερβολική υγρασία.
  • Προστατέψτε τα ευάλωτα σημεία: Χρησιμοποιήστε ταινία ή επιθέματα για την πρόληψη της φουσκάλας σε περιοχές που είναι επιρρεπείς, όπως οι φτέρνες και τα δάχτυλα των ποδιών.

Πηγές: aad.org, healthline.com, webmd.com, nhs.uk