ΥΓΕΙΑ

Μαύρη σοκολάτα: Πόσο μειώνει χοληστερίνη, γλυκόζη και πίεση

Σινάνη Αικατερίνη

Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα μετα-ανάλυση 31 μελετών.

Μαύρη σοκολάτα: Πόσο μειώνει χοληστερίνη, γλυκόζη και πίεση

Τόσο το κακάο, όσο και η μαύρη σοκολάτα συσχετίστηκαν με βελτίωση της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης, της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης νηστείας, όλα παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μετα-ανάλυση συμπεριέλαβε 31 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, οι οπποίες αφορούσαν συνολικά 1.986 συμμετέχοντες, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Οι 1.110 από αυτούς κατανάλωναν είτε κακάο είτε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70% για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

Στην ομάδα ελέγχου συμμετείχαν 876 συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο, λευκή σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος που περιείχε λιγότερο από 70% κακάο. Η πλειονότητα των μελετών αφορούσε συμμετέχοντες με ένα ή περισσότερα προβλήματα υγείας. Οι υπόλοιπες 13 μελέτες περιλάμβαναν μόνο υγιείς συμμετέχοντες χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ή εκχυλίσματος κακάο σχετίστηκε κατά μέσον όρο με μείωση κατά:

  • 8,35 mg/dL (ολική χοληστερόλη)
  • 9,47 mg/dL (LDL χοληστερόλη)
  • 4,91 mg/dL (γλυκόζη νηστείας)
  • 2,52 mmHg (συστολική αρτηριακή πίεση)
  • 1,58 mmHg (διαστολική αρτηριακή πίεση)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση κακάο δεν είχε καμία επίδραση στο σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την περίμετρο της μέσης, τα τριγλυκερίδια, την «καλή» HDL χοληστερόλη και την HbA1c, έναν σημαντικό βιοδείκτη του διαβήτη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας οποιουδήποτε είδους, συμπεριλαμβανομένης της μαύρης, «μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς, επομένως η ποσότητα έχει σημασία».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση MDPI.