ΥΓΕΙΑ

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πώς συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή

Σινάνη Αικατερίνη

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η πάθηση κατά την οποία όξινο περιεχόμενο που βρίσκεται στο στομάχι παλινδρομεί και κατευθύνεται προς τον οισοφάγο.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πώς συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή

Με λίγα λόγια, η φυσιολογική ροή του περιεχομένου διαταράσσεται και αντί να κατέβει στο λεπτό έντερο, ανεβαίνει προς τα πάνω.

Υπολογίζεται ότι το 20% του πληθυσμού στις ΗΠΑ παρουσιάζει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Πολλές οισοφαγικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ωστόσο, η πιο συχνή είναι η διαφραγματοκήλη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Οι Lei Wang και Yi Wei Lu, ερευνητές στο Πεκίνο και οι συνεργάτες τους, αξιολόγησαν τον ρόλο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ως παράγοντα που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής χρησιμοποιώντας Μεντελιανή τυχαιοποίηση δύο δειγμάτων.

Η εξέταση της συσχέτισης των γενετικών παραλλαγών με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χρησιμοποίησε δεδομένα από μια μελέτη συσχέτισης γονιδιώματος (GWAS) 602.604 ατόμων, ενώ τα δεδομένα σχετικά με τη συσχέτιση γενετικών παραλλαγών και κολπικής μαρμαρυγής ελήφθησαν από μια δεύτερη μελέτη που αφορούσε 1,03 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αναλύσεις Μενδελιανής τυχαιοποίησης με τη χρήση 76 πολυμορφισμών ενός νουκλεοτιδίου, αποκάλυψαν μια σχέση μεταξύ της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και μιας μεγαλύτερης συχνότητας εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής (αναλογία πιθανοτήτων, 1,165).

Δεν υπήρχαν ενδείξεις γονιδιακής πλειοτροπίας, φαινόμενο κατά το οποίο ένα γονίδιο έχει επίδραση σε περισσότερα του ενός γονοτυπικά γνωρίσματα ενός οργανισμού, τα οποία δεν συσχετίζονται (ή φαίνεται να μην συσχετίζονται) μεταξύ τους. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε ανάλυση ευαισθησίας.

«Η ανάλυση τυχαιοποίησης κατά Μέντελ αποκάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της αυξημένης επίπτωσης κολπικής μαρμαρυγής, υποστηρίζοντας τη θέση ότι η θεραπεία των ασθενών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση όσο το δυνατόν νωρίτερα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Cardiovascular Medicine.