ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος πέους: Συμπτώματα - Αυξάνονται οι διαγνώσεις παγκοσμίως!

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα κρούσματα καρκίνου του πέους αυξάνονται σε όλον τον κόσμο.

Καρκίνος πέους: Συμπτώματα - Αυξάνονται οι διαγνώσεις παγκοσμίως!
Bigstock

Αυτή η σχετικά σπάνια κακοήθεια, που επηρεάζει τα γεννητικά όργανα των ανδρών, προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω με ανησυχητικό ποσοστό 77% τις επόμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του BBC.

Για να κατανοήσουν την τάση επίπτωσης του καρκίνου του πέους, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen στην Κίνα ανέλυσαν πληθυσμούς από 43 χώρες χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων Cancer Incidence in Five Continents Plus (CI5 plus ) και Nordic Cancer Registries (NORDCAN) από το 1973 έως 2012. Εκτίμησαν ότι το 2020, τα νούμερα για καρκίνο του πέους έφτασαν τις 36.068 νέες διαγνώσεις και τους 13.211 θανάτους ανά 100.000 περιπτώσεις.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια αυξανόμενη τάση ως προς τον καρκίνο του πέους σε 15 χώρες. Δεκατρείς από αυτές τις χώρες βρίσκονταν στην Ευρώπη και δύο στην Ασία:

  1. Ηνωμένο Βασίλειο
  2. Λιθουανία
  3. Νορβηγία
  4. Εσθονία
  5. Φινλανδία
  6. Σουηδία
  7. Κύπρο
  8. Ολλανδία
  9. Ιταλία
  10. Κροατία
  11. Σλοβακία
  12. Ρωσία
  13. Τσεχία

καθώς και:

  1. Κίνα
  2. Ισραήλ

Η Βραζιλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επίπτωσης (2,1 ανά 100.000 άνδρες) και έχει 6.500 ακρωτηριασμούς σε μια δεκαετία. Τα κρούσματα στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 50% μεταξύ 1961 και 2012, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε επίσης σημαντική αύξηση.

“Αν και οι αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να φέρουν την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας από καρκίνο του πέους, γενικώς η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ο εμβολιασμός κατά του ανδρικού ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων μπορεί να είναι δικαιολογημένος με βάση αυτά τα νούμερα”, ανέφεραν οι ερευνητές στην μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο JMIR Publications.

Καρκίνος πέους: Συμπτώματα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα πρώτα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα του πέους και να εκδηλωθούν ως αλλοιώσεις στην υφή του:

  • πάχυνση δέρματος
  • αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και
  • ογκίδια σαν σπυράκια

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • έλκη που μπορεί να αιμορραγούν
  • κοκκινωπό, ευαίσθητο στην αφή εξάνθημα κάτω από την ακροποσθία
  • μικρά εξογκώματα με κρούστα
  • επίπεδες γαλαζωπό-καφέ αναπτύξεις
  • δύσοσμες εκκρίσεις ή αιμορραγία κάτω από την ακροποσθία

Το πρήξιμο στο τέλος του πέους και οι πρησμένοι λεμφαδένες θα μπορούσαν επίσης να είναι προειδοποιητικά σημάδια.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην επιβεβαιώνουν απαραίτητα ότι ο άντρας έχει καρκίνο του πέους, καθώς πολλές άλλες παθήσεις μπορεί επίσης να παρουσιάζουν παρόμοια σημάδια. Ωστόσο, στους άντρες που εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα συνιστάται να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας για τον καρκίνο του πέους.

Πηγές: cancer.org, medicaldaily.com