ΥΓΕΙΑ

Αφαίρεση ωοθηκών και άνοια: Γιατί συνδέονται οι δύο καταστάσεις

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες που αφαιρούν τις ωοθήκες τους πριν από την εμμηνόπαυση, κυρίως πριν από την ηλικία των 40 ετών, έχουν μειωμένη λευκή ουσία σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου.

Αφαίρεση ωοθηκών και άνοια: Γιατί συνδέονται οι δύο καταστάσεις

Η λευκή ουσία σχετίζεται με τις νευρικές ίνες που συνδέουν τους νευρώνες σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

«Γνωρίζουμε ότι η αφαίρεση και των δύο ωοθηκών πριν από τη φυσική εμμηνόπαυση προκαλεί απότομη ενδοκρινική δυσλειτουργία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας», δήλωσε η Michelle Mielke, καθηγήτρια και πρόεδρος επιδημιολογίας και πρόληψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest. «Είναι λίγες όμως οι μελέτες νευροαπεικόνισης που έχουν γίνει προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τους υποκείμενους μηχανισμούς».

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη Μελέτη Γήρανσης της Mayo Clinic για να εντοπίσουν γυναίκες άνω των 50 ετών με διαθέσιμη Απεικόνιση του Τανυστή της Διάχυσης, μιας μαγνητικής τομογραφίας που μετρά τη λευκή ουσία στον εγκέφαλο.

Στη μελέτη συμμετείχαν:

  • 22 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε προεμμηνοπαυσιακή αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή (PBO) πριν από την ηλικία των 40 ετών,
  • 43 γυναίκες που είχαν υποβληθεί στην επέμβαση στις ηλικίες 40 έως 45 ετών,
  • 39 γυναίκες που είχαν υποβληθεί στην επέμβαση στις ηλικίες 46 έως 49 ετών και
  • 907 γυναίκες που δεν είχαν κάνει προεμμηνοπαυσιακή αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πριν από την ηλικία των 50 ετών.

«Οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε προεμμηνοπαυσιακή αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πριν από την ηλικία των 40 ετών, είχαν σημαντική μείωση της λευκής ουσίας σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου», δήλωσε η Mielke.

Το 80% των συμμετεχουσών που αφαίρεσαν τις ωοθήκες τους, είχαν επίσης ιστορικό θεραπείας υποκατάστασης οιστρογόνων. Ως εκ τούτου, η μελέτη δεν ήταν σε θέση να καθορίσει εάν η θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων μετά την ωοθηκεκτομή μετρίασε τις επιπτώσεις της στην ακεραιότητα της λευκής ουσίας.

Οι ωοθήκες εκκρίνουν ορμόνες τόσο πριν (κυρίως οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη) όσο και μετά την εμμηνόπαυση (κυρίως τεστοστερόνη και ανδροστενεδιόνη).

«Η αφαίρεση και των δύο ωοθηκών έχει ως αποτέλεσμα την απότομη μείωση τόσο των οιστρογόνων όσο και της τεστοστερόνης στις γυναίκες. Επομένως, μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματά μας είναι η απώλεια τόσο των οιστρογόνων όσο και της τεστοστερόνης», δήλωσε η Mielke.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης των αλλαγών στη λευκή ουσία με τη γνωστική εξασθένιση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Alzheimer's & Dementia.