ΥΓΕΙΑ

Περιγεννητική κατάθλιψη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Σινάνη Αικατερίνη

Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από αυτή, μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων στις γυναίκες δεκαετίες αργότερα, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Περιγεννητική κατάθλιψη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ειδικότερα, η περιγεννητική κατάθλιψη συνδέθηκε με 36% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ανέφεραν Σουηδοί ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Emma Bränn από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους για την προστασία της καρδιάς των γυναικών.

«Γνωρίζουμε ότι η περιγεννητική κατάθλιψη μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, ενώ για πολλούς ανθρώπους είναι το πρώτο επεισόδιο κατάθλιψης που βιώνουν ποτέ. Τα ευρήματά μας παρέχουν περισσότερους λόγους για να διασφαλίσουμε ότι η φροντίδα των γυναικών είναι ολιστική, με προσοχή τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία τους», δήλωσε η Bränn.

Οι ερευνητές εξέτασαν το ιστορικό 55.500 Σουηδέζων που διαγνώστηκαν με περιγεννητική κατάθλιψη μεταξύ 2001 και 2014 και τις συνέκρινε με μια άλλη ομάδα σχεδόν 546.000 Σουηδέζων γυναικών που είχαν γεννήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά δεν είχαν διαγνωστεί με περιγεννητική κατάθλιψη.

Παρακολούθησαν την υγεία της καρδιάς των γυναικών μέχρι το 2020.

Το ιστορικό κατάθλιψης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, συνδέθηκε με περισσότερες πιθανότητες για μεταγενέστερη καρδιακή νόσο. Το 6,4% των γυναικών με τέτοιο ιστορικό ανέπτυξαν καρδιακά προβλήματα μέχρι το 2020, σε σύγκριση με μόλις 3,7% των γυναικών που δεν είχαν περιγεννητική κατάθλιψη, διαπίστωσε η μελέτη. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση του σχετικού κινδύνου κατά 36%.

Παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν με την υψηλή αρτηριακή πίεση (50% περισσότερες πιθανότητες μεταξύ των γυναικών με περιγεννητική κατάθλιψη) και την καρδιακή ανεπάρκεια (36% υψηλότερες πιθανότητες).

Οι ακριβείς σχέσεις μεταξύ περιγεννητικής κατάθλιψης και καρδιακών παθήσεων παραμένουν ασαφείς. Ένα υποσύνολο της μελέτης -εξετάζοντας τους κινδύνους καρδιακής νόσου μεταξύ γυναικών με περιγεννητική κατάθλιψη και των αδελφών τους που δεν επηρεάστηκαν- διαπίστωσε 20% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακή νόσο στις αδελφές με ιστορικό περιγεννητικής κατάθλιψης.

«Η ελαφρώς χαμηλότερη διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ των αδελφών υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να εμπλέκονται εν μέρει γενετικοί ή οικογενειακοί παράγοντες», σημείωσε η Bränn.

«Θα μπορούσαν επίσης να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, όπως συμβαίνει με τη σχέση μεταξύ άλλων μορφών κατάθλιψης και καρδιαγγειακής νόσου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι μεταβολές στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οξειδωτικό στρες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που εμπλέκονται στη μείζονα κατάθλιψη» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση European Heart Journal.