ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση κύησης: Διπλασιασμός του ποσοστού σε λίγα χρόνια - Μόλις 60% των εγκύων ακολουθούν θεραπεία

Σινάνη Αικατερίνη

Ο αριθμός των εγκύων γυναικών με χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση διπλασιάστηκε τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά τα ποσοστά θεραπείας παραμένουν χαμηλά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Υπέρταση κύησης: Διπλασιασμός του ποσοστού σε λίγα χρόνια - Μόλις 60% των εγκύων ακολουθούν θεραπεία

Περίπου το 3,7% των εγκύων διαγνώστηκαν με υψηλή αρτηριακή πίεση το 2021, ποσοστό που το 2008 ανερχόταν σε 1,8%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωστόσο, οι συνταγές που χορηγούνται σε έγκυες γυναίκες για υψηλή αρτηριακή πίεση παρέμειναν περίπου οι ίδιες, με μόνο το 60% να λαμβάνουν φάρμακα που θα μπορούσαν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση.

«Ενώ το ποσοστό της υπέρτασης κύησης έχει διπλασιαστεί, η χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία της παρέμεινε σταθερή σε ποσοστό μόνο 60%, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι πιθανώς κάτω από αυτό που θα έπρεπε να είναι αν οι ασθενείς αντιμετωπίζονταν σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Stephanie Leonard, επιδημιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν μια βάση δεδομένων με απαιτήσεις ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για την περίοδο 2007-2021, εξετάζοντας αρχεία για 1,9 εκατομμύρια εγκυμοσύνες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Διαπίστωσαν ότι η συχνότητα διάγνωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνέχισε να αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια.

Ωστόσο, οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι δεν παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων μετά την επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών το 2017, η οποία μείωσε το όριο υπέρτασης σε πρώιμο στάδιο.

«Ελπίζαμε να δούμε κάποιο αντίκτυπο από την επικαιροποίηση των οδηγιών του 2017, η οποία μείωσε το όριο της αρτηριακής πίεσης για τη θεραπεία της υπέρτασης», δήλωσε η Leonard. «Μας εξέπληξε το γεγονός ότι δεν βρήκαμε σημαντικές αλλαγές πριν και μετά από αυτές τις αλλαγές».

Οι έγκυες γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση έτειναν να είναι 35 ετών ή μεγαλύτερες, να ζουν στο Νότο και να πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως παχυσαρκία, διαβήτη ή νεφρική νόσο.

Η χρόνια υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει ηπατική ή νεφρική βλάβη και να διπλασιάσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιακές παθήσεις, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Δεδομένου ότι σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες με χρόνια υπέρταση μπορεί να αντιμετωπίσει επιπλοκή κατά την εγκυμοσύνη, η πρόληψη και ο έλεγχος της υπέρτασης θα πρέπει να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για τη βελτίωση της υγείας της μητέρας», δήλωσε η Δρ. Sadiya Khan, καθηγήτρια καρδιαγγειακής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension.