Γιατί δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ στη διάρκεια πολύωρων πτήσεων
Το αλκοόλ μπορεί να απειλήσει την υγεία της καρδιάς σας αν κοιμάστε στη διάρκεια της πτήσης με αεροπλάνο, ειδικά αν πρόκειται για πολύωρο ταξίδι.
Το αλκοόλ σε συνδυασμό με την πίεση της καμπίνας σε υψόμετρο πτήσης, μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα και αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και στους νέους και υγιείς ανθρώπους, εξηγούν οι ερευνητές.
Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις, ειδικά στους ηλικιωμένους επιβάτες ή όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας.
Τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μπορεί να μειωθούν στο 90% στους υγιείς επιβάτες σε υψόμετρο πτήσης, ανέφεραν οι ερευνητές. Οποιαδήποτε τιμή κάτω από αυτή θεωρείται υποβαρική υποξία ή χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σε μεγάλο υψόμετρο.
Το αλκοόλ χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας μια κατάσταση που μοιάζει με την υποβαρική υποξία. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στη σκέψη ότι ο συνδυασμός θα μπορούσε να κάνει κακό στους επιβάτες που κοιμούνται.
Οι ερευνητές μελέτησαν 48 άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών. Τοποθέτησαν τους μισούς σε εργαστήριο ύπνου υπό κανονική πίεση αέρα και τους άλλους μισούς σε θάλαμο υψομέτρου που μιμούνταν την πίεση της καμπίνας σε υψόμετρο πτήσης.
Από αυτούς, οι μισοί κλήθηκαν να πιούν μια ποσότητα βότκας που αντιστοιχούσε σε περίπου δύο κουτιά μπύρα ή δύο ποτήρια κρασί.
Ο συνδυασμός του αλκοόλ και της πίεσης της καμπίνας προκάλεσε πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα σε ποσοστό λίγο πάνω από 85% και αντισταθμιστική αύξηση του καρδιακού ρυθμού σε κατά μέσο όρο 88 παλμούς ανά λεπτό κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Συγκριτικά, όσοι βρίσκονταν στον θάλαμο υψομέτρου και δεν είχαν πιει καθόλου αλκοόλ είχαν λίγο πάνω από 88% οξυγόνο στο αίμα και καρδιακό ρυθμό λίγο κάτω από 73 παλμούς ανά λεπτό.
Όσοι βρίσκονταν στο εργαστήριο ύπνου και είχαν πιει αλκοόλ, είχαν λίγο κάτω από 95% οξυγόνο στο αίμα και λίγο κάτω από 77 παλμούς ανά λεπτό, ενώ όσοι δεν είχαν πιει αλκοόλ είχαν λίγο κάτω από 96% οξυγόνο στο αίμα και λίγο κάτω από 64 παλμούς ανά λεπτό.
«Όλα αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, ακόμη και σε νεαρά και υγιή άτομα, ο συνδυασμός της κατανάλωσης αλκοόλ με τον ύπνο σε μεγάλα υψόμετρα επιβαρύνει σημαντικά το καρδιακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων ασθενείς με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής την Eva-Maria Elmhorst, αναπληρώτρια επικεφαλής της έρευνας ύπνου στο Γερμανικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Άαχεν.
«Οι ιατροί, οι επιβάτες και το πλήρωμα θα πρέπει να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους και ίσως είναι χρήσιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης των κανονισμών για τον περιορισμό της πρόσβασης σε αλκοολούχα ποτά στα αεροπλάνα», πρόσθεσε.
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Thorax.