Γλαύκωμα: Αντιμετώπιση με τραμπεκουλεκτομή - Ένα «By Pass» απορροής του υδατοειδούς υγρού
To γλαύκωμα είναι μια σοβαρή οφθαλμική πάθηση, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Είναι γνωστό ως ο σιωπηλός «κλέφτης» της όρασης, καθώς αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση και να έχει τραγικές συνέπειες για την όραση.
Αντιμετώπιση του γλαυκώματος
Όταν άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις για το Γλαύκωμα, όπως η χρήση αντιγλαυκωματικών σταγόνων ή τεχνικές Laser (Selective Laser Trabeculoplasty) δεν επαρκούν, τότε σε αρκετές περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο για τον έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Η πιο διαδεδομένη σύγχρονη μέθοδος για την χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου είναι η Τραμπεκουλεκτομή, μία επέμβαση που αποτελεί ένα είδος «by-pass» απορροής του υδατοειδούς υγρού εντός του οφθαλμού. Στόχος της συγκεκριμένης επέμβασης είναι να μειώσει τα επίπεδα της ενδοφθάλμιας πίεσης, ελαττώνοντας έτσι και την πίεση που ασκείται στο οπτικό νεύρο, όπως τονίζει ο οφθαλμίατρος χειρουργός κ. Σακελλάρης Δημήτρης MD, Χειρουργός Κερατοειδούς και Προσθίων Ημιμορίων του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica στη Θεσσαλονίκη.
Στην τραμπεκουλεκτομή κατασκευάζουμε μικροχειρουργικά μια τεχνητή, εναλλακτική οδό (by pass διαδρομή) παροχέτευσης και απορροής του υδατοειδούς υγρού του οφθαλμού, από τον πρόσθιο θάλαμο προς την εξωτερική επιφάνεια του σκληρού (λευκού) χιτώνα (δημιουργείται στην πραγματικότητα μια φυσαλίδα διήθησης). Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία και απαιτεί επιδέξιες χειρουργικές δεξιότητες. Αποτέλεσμα να παραμείνει ανοιχτό το άνοιγμα παροχέτευσης. Στην περίπτωση που αυτή η εναλλακτική οδός στενέψει ξανά, μπορεί να χρειαστεί επανεπέμβαση.
Πλεονεκτήματα της τραμπεκουλεκτομής
Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης χειρουργικής τεχνικής αποτελεί το ότι μπορεί να διατηρήσει τα προϋπάρχοντα επίπεδα όρασης του ασθενή, χωρίς επιπλέον επιδείνωση. Ωστόσο, σε περιστατικά με μη αναστρέψιμη κατάσταση, που έχει σημειωθεί ήδη απώλεια όρασης εξαιτίας του γλαυκώματος στον ασθενή, η Τραμπεκουλεκτομή δεν μπορεί να επαναφέρει ή να αποκαταστήσει τη χαμένη όραση.
Για τον λόγο αυτό κρίνεται πρωταρχικής σημασίας ένας προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος, με τις απαραίτητες διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος.
Μετά την τραμπεκουλεκτομή
Αμέσως μετά την επέμβαση, ο χειρουργημένος οφθαλμός θα είναι κόκκινος και είναι πιθανό να παρουσιαστεί οίδημα. Αναμένεται, σε κάποιες περιπτώσεις, μια μικρή πτώση του βλεφάρου, η οποία όμως υποχωρεί σταδιακά. Μετεγχειρητικά στα περισσότερα περιστατικά η φυσαλίδα παροχέτευσης φυσιολογικά δεν είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού.
Δραστηριότητα και ανάρρωση μετά την τραμπεκουλεκτομή
Μετεγχειρητικά οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε Τραμπεκουλεκτομή χρειάζονται στενή παρακολούθηση από τον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η έντονη δραστηριότητα κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο. Οι καθημερινές ενασχολήσεις που δεν επηρεάζουν τον χειρουργημένο οφθαλμό και επιτρέπονται στους ασθενείς είναι να βλέπουν τηλεόραση, να δουλεύουν σε υπολογιστή και να διαβάζουν.
Ο χρόνος αποχής από την εργασία είναι συνδεδεμένος με έναν αριθμό παραγόντων όπως η φύση της εργασίας, η κατάσταση της όρασης του άλλου οφθαλμού και τα επίπεδα ενδοφθάλμιας πίεσης στον οφθαλμό που χειρουργήθηκε.
Άλλες χειρουργικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος
Εκτός από την τεχνική της Τραμπεκουλεκτομής, όπως αναφέρει ο κ. Σακελλάρης Δημήτρης, στη σύγχρονη χειρουργική του Γλαυκώματος χρησιμοποιούνται:
- α. Βαλβίδες Γλαυκώματος: Συσκευές από συνθετικό υλικό που ράβονται κατάλληλα στο οφθαλμικό τοίχωμα και διαθέτουν ένα σωληνάκι από σιλικόνη, το οποίο εισάγεται στο μάτι και λειτουργεί ως παροχέτευση για το υδατοειδές υγρό, μειώνοντας την ενδοφθάλμια πίεση. Οι πιο διαδεδομένες γλαυκωματικές βαλβίδες είναι οι βαλβίδες Ahmed και Baerveldt.
- β. Οφθαλμικά Stents: Μικροσκοπικά εμφυτεύματα σε μορφή σωληνίσκου (όχι μεγαλύτερα από μια βλεφαρίδα) που λειτουργούν παρέχοντας ένα νέο αγωγό αποστράγγισης για το υδατοειδές υγρό, παρακάμπτοντας φραγμένα ή μπλοκαρισμένα κανάλια του ασθενούς.
Σημειώνεται πως η υπόθεση αντιμετώπισης του Γλαυκώματος, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό πεδίο συζήτησης του ασθενή με τον εξειδικευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο που θα εμπιστευθεί για την αντιμετώπιση της οφθαλμικής του κατάστασης. «Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ασθενείς στα αρχικά στάδια, συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, οι προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για το Γλαύκωμα είναι απαραίτητες για την προστασία και θωράκιση της όρασης και αυτό είναι κάτι που τονίζουμε συνεχώς στους ασθενείς μας», σημειώνει ο κ. Δημήτρης Σακελλάρης MD.
Οphthalmica (Βασική Μονάδα: Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27, 54655 | Παράρτημα: Αγίας Σοφίας 40, 54622, Θεσσαλονίκη)
Τηλ. 2310263063, 2310413131
E-mail: info@ophthalmica.gr