Έχετε αλλεργία ή είναι κρυολόγημα; Τα σημάδια που δίνουν την απάντηση
Γνωρίζατε ότι ο πονόλαιμος ή η καταρροή μπορεί να οφείλονται σε κάτι διαφορετικό από ένα κοινό κρυολόγημα;
Η προσεκτικότερη ματιά σε αυτά και άλλα συμπτώματα μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν αντιμετωπίζετε κρυολόγημα αν πρόκειται για αλλεργίες που μπορεί να σας επηρεάζουν ανά περιόδους ή περιστάσεις.
Οι αλλεργίες εμφανίζονται όλον το χρόνο
Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη, μπορεί να αισθανθείτε βελτίωση στα συμπτώματά της κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, εάν είστε ευαίσθητοι σε αλλεργιογόνα εσωτερικών χώρων, όπως μούχλα, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων ή ακάρεα σκόνης, τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι πιο έντονα τον χειμώνα, όταν περνάτε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους, μιας και η θέρμανση του σπιτιού ξηραίνει τον αέρα και ευνοεί την κυκλοφορία σωματιδίων αλλεργιογόνων σε όλα τα δωμάτια.
Αλλεργία και κοινό κρυολόγημα: Διαφορές
Το κρυολόγημα προκαλείται από μεταδοτικούς ιούς, οι οποίοι μεταφέρονται με το φτέρνισμα, τον βήχα, την χειραψία ή το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταπολεμά την μόλυνση και τα συμπτώματά σας συνήθως υποχωρούν μετά από κάποιες μέρες.
Οι αλλεργίες οφείλονται σε μια ανοσολογική αντίδραση σε κάτι στο περιβάλλον, όπως σκόνη και γύρη. Τόσο το κρυολόγημα όσο και οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και βήχα, αλλά οι αλλεργίες δεν είναι μεταδοτικές και δεν υποχωρούν συνήθως ακόμα και μετά από μερικές εβδομάδες.
Να έχετε κατά νου τις εξής διαφορές μεταξύ κρυολογήματος και αλλεργιών:
- Καταρροή ή βουλωμένη μύτη είναι κοινά συμπτώματα τόσο στο κρυολόγημα, όσο και με κάποια αλλεργία
- Οι πόνοι στο σώμα είναι πιο πιθανοί στο κρυολόγημα παρά στην αλλεργία
- Τα κρυολογήματα εμφανίζονται συχνότερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι αλλεργίες εμφανίζονται οποιαδήποτε εποχή του χρόνου
- Τα συμπτώματα του κρυολογήματος χρειάζονται μερικές ημέρες για να εμφανιστούν μετά από μια μόλυνση. Τα συμπτώματα αλλεργίας μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά την επαφή με τον όποιο ερεθιστικό παράγοντα/αλλεργιογόνο
- Τα κρυολογήματα τείνουν να διαρκούν από 3 έως 14 ημέρες. Οι αλλεργίες μπορεί να διαρκέσουν από μερικές μέρες έως και μήνες
- Ο βήχας συνοδεύει κατά κανόνα μόνο το κρυολόγημα αν και μερικές φορές οφείλεται και σε αλλεργία
- Η κόπωση συμβαίνει τόσο με κρυολογήματα όσο και με αλλεργίες
- Ο πυρετός είναι σπάνιος με κρυολόγημα και δεν οφείλεται ποτέ σε αλλεργίες
- Η φαγούρα και υγρασία στα μάτια είναι σπάνια συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά πολύ συχνά συμπτώματα αλλεργίας
- Ο πονόλαιμος είναι πιο πιθανός με κρυολόγημα παρά με αλλεργίες
- Η πιο κρίσιμη διαφορά είναι ότι τα κρυολογήματα συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο χρόνο από δύο εβδομάδες
Ακόμη και τα πιο καθαρά σπίτια μπορεί να γίνουν εστίες για αλλεργιογόνα εσωτερικών χώρων. Μερικοί από τους κύριους “ένοχους” είναι:
- Τρίχωμα ζώων: Παρά τα όσα μπορεί να ακούτε, οι ράτσες σκύλων ή γατών που διαφημίζονται ως υποαλλεργικές εξακολουθούν να προκαλούν αλλεργίες ανεξάρτητα από το αν ρίχνουν τρίχωμα ή όχι. Οι άνθρωποι δεν είναι αλλεργικοί στο καθαυτό τρίχωμα των ζώων, αλλά σε ένα αλλεργιογόνο που βρίσκεται στο σάλιο, το τρίχωμα ή τις νεκρές νιφάδες του δέρματος και τα ούρα οποιουδήποτε θηλαστικού.
- Περιττώματα κατσαρίδων: Οι κατσαρίδες είναι κοινά παράσιτα των οποίων τα περιττώματα μπορεί να γίνουν περιβαλλοντικοί παράγοντες ερεθισμού.
- Ακάρεα σκόνης: Αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα όπου συγκεντρώνονται νιφάδες δέρματος, όπως κλινοσκεπάσματα, επικαλυμμένα (με υφάσματα) έπιπλα και χαλιά.
- Εσωτερική σκόνη και μούχλα: Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε έναν ανεπαρκώς συντηρημένο υγραντήρα, προκαλώντας περισσότερο κακό παρά καλό.
Συμβουλές για να μειώσετε τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας
- Κλείστε τυχόν ανοίγματα, ρωγμές τοίχων και παράθυρα απ' όπου μπορούν να εισέλθουν κατσαρίδες. Φυλάξτε τα τρόφιμα μέσα σε δοχεία με καπάκι, χρησιμοποιήστε δοχεία σκουπιδιών με καπάκι και πλένετε τα πιάτα αμέσως μετά τη χρήση. Καθαρίστε καλά κάτω από σόμπες, ψυγεία και τοστιέρες όπου μπορούν να συσσωρευτούν ψίχουλα.
- Εάν έχετε κατοικίδια σε εσωτερικούς χώρους, κρατήστε τα μακριά από τα υπνοδωμάτια και άλλα δωμάτια όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την άμεση επαφή και πλύνετε τα χέρια σας αφότου τα χαϊδέψετε.
- Πλένετε τακτικά τα ρούχα σας, ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε κοντά σε κατοικίδια ή άλλα γνωστά σε εσάς αλλεργιογόνα (π.χ. γύρη).
- Τοποθετήστε προστατευτικά με φερμουάρ σε μαξιλάρια και στρώματα, τα οποία αλλάζουν και πλένονται συχνά, για να αποφύγετε τα ακάρεα της σκόνης.
- Αφαιρέστε τυχόν μούχλα από σκληρές επιφάνειες του σπιτιού, όπως τα μπάνια και την κουζίνα. Χρησιμοποιήστε νερό με απορρυπαντικό και, εάν είναι απαραίτητο, διάλυμα χλωρίνης 5%.
- Επισκευάστε και σφραγίστε στέγες ή σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροή. Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες σε υγρά υπόγεια, φροντίζοντας να αδειάζετε και να καθαρίζετε τακτικά την μονάδα.
- Προσπαθήστε να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα υγρασίας (40-50%) στο σπίτι σας.
- Χρησιμοποιήστε ένα υψηλής απόδοσης φίλτρο σωματιδίων αέρα (HEPA). Αυτά τα φίλτρα έχουν 99,97% αποτελεσματικότητα στην παγίδευση σωματιδίων μεγέθους ακόμα και 0,3 microns.
- Σκουπίζετε συχνά τα χαλιά με ηλεκτρική σκούπα.
- Πλένετε όλα τα κλινοσκεπάσματα εβδομαδιαίως με ζεστό νερό (περίπου 55°C).