Πρόωρος θάνατος: Κατά 16% πιο πιθανός αν εργάζεστε με αυτόν τον τρόπο
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της εργάσιμης ημέρας τους καθιστοί ήταν 16% πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα, σε σύγκριση με όσους έκαναν μη καθιστικές δουλειές.
Ωστόσο, η μελέτη αφήνει και μια αχτίδα ελπίδας σε όσους κάνουν καθιστική εργασία: Το να σηκώνονται και να κινούνται λίγο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας ή να προσθέτουν λίγη άσκηση στον ελεύθερο χρόνο τους, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι, κάποια μέρα, οι μέρες που περνάμε καθιστοί στη δουλειά θα συμπεριληφθούν κι επισήμως στις ανεπιθύμητες, ανθυγιεινές συνήθειες και η κοινωνία μας θα λάβει μέτρα περιορισμού.
“Οι παρατεταμένες ώρες σε καθιστή θέση στη δουλειά θεωρείται, πλέον, κάτι φυσιολογικό”, αναφέρουν οι ερευνητές. Αλλά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο θανατηφόρο μπορεί να είναι το να ξοδεύει τόσες ώρες της ημέρας κανείς καθιστός είναι κάτι που πρέπει να το “απο-κανονικοποιήσουμε”, όπως κάναμε με το κάπνισμα, προσθέτουν.
Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο δρ. Chi-Pang Wen του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας στο Zhunan της Ταϊβάν. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι όσο αυξάνονται οι ώρες που είμαστε καθιστοί κάθε μέρα, τόσο μειώνεται η υγεία μας. Και οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής μπορεί να μην οφείλονται απλώς στο ότι ο χρόνος που κάθεσαι είναι χρόνος που δεν αφιερώνεις σε κάποια δραστηριότητα.
Θα μπορούσε να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στη στάση του καθίσματος που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές, είπε η ερευνητική ομάδα.
Το κάθισμα μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση των ποδιών και του κορμού, αυξημένη ροή αίματος στα κάτω άκρα, καθώς και φλεγμονή χαμηλού βαθμού, εξήγησε η ομάδα του δρ. Wen.
Αυτό με την σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη δράση της ινσουλίνης, διαβήτη, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και μειωμένη νεφρική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου.
Στην μελέτη, η ομάδα του δρ. Wen ανέλυσε λεπτομερή δεδομένα για την καθημερινή ζωή σχεδόν 482.000 Ταϊβανέζων με μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη.
Συλλέχθηκαν δεδομένα για τη σωματική τους δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο, καθώς και για το πόσες ώρες κάθονταν στη δουλειά. Η υγεία των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε επίσης για περίπου 13 χρόνια κατά μέσο όρο.
Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν κάθονταν στη δουλειά, εκείνοι που είπαν ότι κάθονταν στις περισσότερες εργάσιμες ημέρες τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Αυτός ο κίνδυνος αυξανόταν με την ηλικία και ήταν κάπως πιο έντονος στις γυναίκες (21%) από τους άνδρες (13%), διαπίστωσε η μελέτη.
Εξετάζοντας τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις, η ομάδα του δρ. Wen διαπίστωσε ότι τα άτομα που συνήθως κάθονταν καθ' όλη τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών τους είχαν 34% υψηλότερο κίνδυνο. Αυτός ο κίνδυνος ήταν παρόμοιος για άνδρες και γυναίκες.
Ωστόσο, μικρές αλλαγές στην εργασία ή στο σπίτι φάνηκε να μετριάζουν όλους αυτούς τους κινδύνους για την υγεία.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες των οποίων οι εργάσιμες ημέρες συνίστατο σε συνδυασμό καθίσματος και κίνησης δεν αντιμετώπισαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας (από κάθε αιτία).
Για τον δρ. Wen και τους συνεργάτες του, αυτό υποδηλώνει ότι οι παρεμβάσεις στο χώρο εργασίας (τακτικά διαλείμματα δραστηριότητας ή η χρήση όρθιας επιφάνειας εργασίας και όχι καρέκλας) μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους της παρατεταμένης καθιστικής θέσης.
Η άσκηση εκτός των ωρών εργασίας (μόλις 15 με 30 λεπτά την ημέρα) έφερε επίσης μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου στο επίπεδο ενός ατόμου που δεν κάθεται στη δουλειά, επισήμαναν οι ερευνητές.
Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι ότι “συστημικές αλλαγές στον χώρο εργασίας, όπως πιο συχνά διαλείμματα, όρθια θέση εργασίας, καθορισμένοι χώροι για σωματική δραστηριότητα και κίνητρα συμμετοχής στο γυμναστήριο” θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να παραμείνουν υγιείς.
Πηγή: healthday.com