Τι παθαίνουν σταδιακά οι αρτηρίες αν κοιμάστε αργά κάθε βράδυ
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κιρκάδιος ρυθμός πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην προληπτική θεραπεία των καρδιακών παθήσεων.
Οι σκληρυμένες αρτηρίες είναι σχεδόν δύο φορές πιο συχνές σε άτομα που συνηθίζουν να ξενυχτούν σε σύγκριση με εκείνους που ξυπνούν νωρίς το πρωί, δείχνει μια νέα μελέτη.
Συγκεκριμένα, περίπου δύο στους πέντε ανθρώπους (40%) που μένουν ξύπνιοι πολύ αργά είχαν σοβαρά σκληρυμένες αρτηρίες, σε σύγκριση με το 22% εκείνων που ξυπνούν νωρίς, σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine.
“Ο ατομικός κιρκάδιος ρυθμός φαίνεται επίσης να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την αθηροσκλήρωση”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ding Zou, ερευνητής στην Ακαδημία Sahlgrenska του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.
Επιπλέον, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι πιο σημαντικοί νωρίς στη διαδικασία της νόσου. “Ως εκ τούτου, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ιδιαίτερα στην προληπτική θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων”, πρόσθεσε ο Ζου.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα άτομα που συνηθίζουν να ξενυχτούν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι ρυθμοί ύπνου σχετίζονται με έναν συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς (σκλήρυνση των αρτηριών).
Πώς έγινε η έρευνα
Για την μελέτη, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 800 άνδρες και γυναίκες μεταξύ 50 και 64 ετών που συμμετείχαν σε μια μεγάλης κλίμακας απεικονιστική μελέτη παθήσεων της καρδιάς, των πνευμόνων και των αιμοφόρων αγγείων.
Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε μία από πέντε ομάδες με βάση τον “χρονότυπο” τους, δηλαδή την φυσική τους τάση να πέφτουν για ύπνο μια συγκεκριμένη ώρα.
Αυτές οι ομάδες χωρίστηκαν σε:
- ακραία πρωινός χρονότυπος
- μέτρια πρωινός χρονότυπος
- ενδιάμεσος χρονότυπος
- μέτρια βραδινός χρονότυπος και
- ακραία βραδινός χρονότυπος
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Οι αξονικές τομογραφίες έδειξαν ότι εκείνοι στην τελευταία κατηγορία είχαν σχεδόν διπλάσια αθηροσκλήρωση σε σχέση με εκείνους στην πρώτη.
Μάλιστα, αυτό ίσχυσε ακόμη και αφότου συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες υγείας της καρδιάς, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, το βάρος, η άσκηση, το στρες και το κάπνισμα.
Η αθηροσκλήρωση περιλαμβάνει εναποθέσεις λίπους που συσσωρεύονται στο εσωτερικό των αρτηριών, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος.
“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο ακραίος βραδινός χρονότυπος μπορεί να συνδέεται όχι μόνο με την κακή καρδιαγγειακή υγεία γενικά, αλλά και πιο συγκεκριμένα με την ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών και την αθηροσκλήρωση”, ανέφεραν οι ερευνητές.
Πηγή: healthday.com