Προχωρημένος καρκίνος μαστού: Τα οφέλη της άσκησης
Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των γυναικών που αντιμετωπίζουν προχωρημένο καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι γυναίκες που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα άσκησης διάρκειας εννέα μηνών, ανέφεραν λιγότερη κόπωση και καλύτερη συνολική ποιότητα ζωής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο.
«Η βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής είναι, φυσικά, σημαντική για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τους ασθενείς που ζουν με μεταστατική νόσο και υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία», δήλωσε η ερευνήτρια Anne May, καθηγήτρια στο Κέντρο Επιστημών Υγείας και Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Julius στο University Medical Center, στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.
«Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μέσω της καλύτερης διαχείρισης των συμπτωμάτων, μπορούμε να βοηθήσουμε τις ασθενείς να απολαμβάνουν καλύτερα την προσωπική, κοινωνική και, κατά περίπτωση, την επαγγελματική τους ζωή», πρόσθεσε η May.
Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με λιγότερο προχωρημένο καρκίνο, αλλά το κατά πόσον τα οφέλη αυτά ισχύουν και για τους ασθενείς των οποίων ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς, σημείωσε η May.
Η May και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία για 357 γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, στο πλαίσιο συνεργασίας ιδρυμάτων στη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες και την Αυστραλία.
Όλες οι συμμετέχουσες φορούσαν ανιχνευτή σωματικής δραστηριότητας και άλαβαν γενικές συμβουλές άσκησης.
Από αυτές, οι 178 έλαβαν περισσότερη βοήθεια, συμμετέχοντας δύο φορές την εβδομάδα επί εννέα μήνες σε εποπτευόμενες συνεδρίες άσκησης, που περιλάμβαναν δραστηριότητες ισορροπίας, αντίστασης και αερόβιας άσκησης.
Οι ασθενείς που εντάχθηκαν στην ομάδα άσκησης, έλαβαν μέση βαθμολογία ποιότητας ζωής υψηλότερη από εκείνες που δεν συμμετείχαν σε προγράμματα άσκησης.
Οι γυναίκες αυτές ήταν πιο κοινωνικές και μείωσαν τον πόνο, τη δύσπνοια και την κόπωση.
Είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις σε μια άσκηση σε ποδήλατο γυμναστικής.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, η May προτείνει στους επαγγελματίες υγείας να συνιστούν συστηματικά επιβλεπόμενη άσκηση σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του μαστού και οι ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν το κόστος των προγραμμάτων άσκησης.
«Πιστεύουμε ότι ένα πρόγραμμα εννέα μηνών βοηθά τις ασθενείς να ενσωματώσουν την άσκηση στη ρουτίνα τους. Πολλές ασθενείς συνέχισαν να ασκούνται πέραν των εννέα μηνών- η άσκηση έγινε μέρος της καθημερινής τους ζωής και της θεραπευτικής αγωγής για τον καρκίνο» κατέληξε η May.
Πηγή: healthday.com