Αρρυθμίες: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο
Οι αρρυθμίες είναι μία μεγάλη ομάδα διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, από αρκετά αθώες έως απειλητικές για τη ζωή αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία.
Ο παλμός της καρδιάς δημιουργείται από ένα ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγεται στη φυσιολογική «μπαταρία» της, γνωστή ως φλεβόκομβος. Αυτός μεταβάλλεται συνεχώς κατά τη διάρκεια του 24ώρου ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας. Όταν αυτό το ερέθισμα δεν παράγεται ή δεν μεταδίδεται σωστά, δημιουργείται αρρυθμία, με αποτέλεσμα το αίμα να μην προωθείται σωστά από την καρδιακή αντλία σε όλο το σώμα.
Οι πιο συχνές αρρυθμίες
Οι έκτακτες συστολές, δηλαδή οι επιπλέον συστολές (παλμοί) που επηρεάζουν τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς. Μια έκτακτη συστολή μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα ότι η καρδιά χάνει έναν παλμό. Συχνά προκαλούνται από έντονα συναισθήματα (χαράς ή λύπης) ή κάποιους εξωγενείς παράγοντες όπως το αλκοόλ, ο καφές ή η νικοτίνη.
Αυτές οι συστολές δεν είναι συνήθως ανησυχητικές. Σπανιότερα, μπορεί να αποτελούν πρόδρομο σύμπτωμα πιο σοβαρής κατάστασης, ειδικά σε ασθενείς με καρδιακή νόσο.
Ταχυκαρδία
Όταν οι παλμοί στην ηρεμία είναι πάνω από 100 στο λεπτό, υπάρχει ταχυκαρδία. Οι φυσιολογικοί παλμοί δεν είναι οι ίδιοι για κάθε άνθρωπο, καθώς εξαρτώνται από την ηλικία και από την γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου. Κάθε αύξηση του αριθμού των παλμών από το φυσιολογικό και ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από συμπτώματα, μπορεί να είναι σημάδι αρρυθμίας.
Βραδυκαρδία
Όταν οι παλμοί είναι λιγότεροι από 60 το λεπτό, υπάρχει βραδυκαρδία. Οι λίγοι παλμοί δεν είναι πάντα δείγμα παθολογικού ρυθμού. Νέοι ή μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που γυμνάζονται και τρώνε υγιεινά, μπορεί να έχουν λιγότερους από 60 παλμούς, με υγιή καρδιά.
Συμπτώματα
Στα συνήθη συμπτώματα αρρυθμίας περιλαμβάνονται:
- αίσθημα φτερουγίσματος
- αίσθημα σφυροκοπήματος στο στήθος (που ονομάζεται αίσθημα προκάρδιων παλμών)
- αδυναμία
- ζάλη
- λιποθυμία
- ανησυχία
- δυσφορία
- δύσπνοια
- πόνος στο στήθος
- συγκοπή
Κάποιοι ασθενείς με αρρυθμίες έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα και οι αρρυθμίες αυτές μπορεί να ανακαλυφθούν τυχαία σε κάποια εξέταση ρουτίνας ή επειδή έχει προκύψει κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Για να γίνει η διάγνωση της αρρυθμίας, πρέπει να καταγραφεί ο μη φυσιολογικός παλμός και να εντοπιστεί η αιτία της.
Με την επίσκεψη στο γιατρό, γίνεται πλήρης λήψη ιστορικού και ακολουθεί λεπτομερής ιατρική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Μπορεί επίσης να ζητηθούν εξετάσεις αίματος, υπερηχοκαρδιογράφημα, δοκιμασία κόπωσης, Holter ρυθμού (24ώρη ή και παρατεινόμενη ανάλογα με τα συμπτώματα καταγραφής του καρδιακού ρυθμού) κλπ.
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο
- Τακτική άσκηση
- Αποφεύγετε το κάπνισμα και διάφορα φάρμακα που τις πυροδοτούν
- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
- Συζητήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής
- Προσέχετε τη διατροφή σας και διατηρείτε φυσιολογικό βάρος
- Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και αντιμετωπίστε την υπνική άπνοια