Σάρκωμα Kaposi: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση
Το σάρκωμα Kaposi είναι μια μορφή σαρκώματος μαλακών μορίων. Επηρεάζει άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που φέρουν επίσης τον σπάνιο ιό του ανθρώπινου έρπητα 8 (HHV-8).
Ο ιός μετατρέπει τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σαρκώματος Kaposi, αλλά όλοι προκαλούν καρκινικές βλάβες (όγκους) στο δέρμα. Είναι μια πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά και να επανέλθει.
Υπάρχουν τέσσερις τύποι σαρκώματος Kaposi:
- Επιδημικό (σχετιζόμενο με το AIDS) σάρκωμα Kaposi: Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος σαρκώματος Kaposi.
- Επίκτητο σάρκωμα Kaposi: Αυτός είναι ένας σπάνιος τύπος. Επηρεάζει άτομα που φέρουν τον HHV-8 και λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά μετά από μεταμόσχευση οργάνου ή μυελού των οστών. Το επίκτητο σάρκωμα Kaposi προκαλεί συνήθως δερματικές βλάβες.
- Κλασικό σάρκωμα Kaposi: Αυτός ο τύπος σαρκώματος είναι επίσης γνωστός ως μεσογειακό σάρκωμα επειδή συνήθως προσβάλλει άντρες μεσογειακής, ανατολικοευρωπαϊκής και μεσανατολικής καταγωγής. Είναι πιο πιθανό να επηρεάσει άντρες ηλικίας 60 ετών και άνω. Τα άτομα με αυτό το σάρκωμα συνήθως έχουν βραδέως αναπτυσσόμενες δερματικές βλάβες που αυξάνονται σε μέγεθος και αριθμό. Οι βλάβες μπορεί επίσης να εξαπλωθούν στα εσωτερικά όργανα.
- Ενδημικό σάρκωμα Kaposi: Γνωστό και ως αφρικανικό σάρκωμα, αυτός ο τύπος σαρκώματος επηρεάζει άτομα που ζουν στην ισημερινή Αφρική. Αυτό το σάρκωμα είναι σαν το κλασικό σάρκωμα Kaposi. Η διαφορά είναι η ηλικία διάγνωσης: οι άνθρωποι γενικά αναπτύσσουν ενδημικό σάρκωμα Kaposi σε πολύ μικρότερη ηλικία από εκείνους που έχουν κλασικό σάρκωμα Kaposi.
Ποια είναι τα συμπτώματα του σαρκώματος Kaposi
Το σάρκωμα Kaposi δημιουργεί “μπαλώματα” ανώμαλου ιστού που μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία σε όλο το σώμα. Οι βλάβες μπορεί να αναπτυχθούν σε ιστό κάτω από την επιφάνεια του δέρματος ή στον βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό του στόματος, της μύτης ή του πρωκτού. Το σάρκωμα Kaposi μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στην επένδυση εσωτερικών οργάνων, όπως το ήπαρ, οι πνεύμονες και η κοιλιά.
Τα συμπτώματα είναι:
- Μωβ, καφέ, κόκκινες κηλίδες ή μπαλώματα. Τα μπαλώματα μπορεί να είναι ανώμαλα ή λεία. Μπορούν να εμφανιστούν σε μία ή σε πολλές περιοχές του σώματος
- Λεμφοίδημα, το οποίο μπορεί να συμβεί όταν μια βλάβη φράζει έναν από τους λεμφαδένες
- Δυσκολία στην αναπνοή ή βήχας με αίμα, επειδή υπάρχουν βλάβες στους πνεύμονες
- Αίμα στα κόπρανα (γαστρική αιμορραγία) και πόνος από βλάβες στην κοιλιά
- Διάρροια από βλάβες στο πεπτικό σύστημα
- Δυσκοιλιότητα ή έμετος από βλάβες που μπλοκάρουν μέρη του πεπτικού συστήματος
- Πόνος όταν τρώτε λόγω βλαβών στο στόμα
Σάρκωμα Kaposi: Αίτια και παράγοντες κινδύνου
Το σάρκωμα Kaposi αναπτύσσεται όταν ο HHV-8 μολύνει τα κύτταρα που καλύπτουν τα λεμφικά και αιμοφόρα αγγεία. Λιγότερο από το 10% των ασθενών (στις ΗΠΑ) φέρουν τον ιό, ο οποίος μετατρέπει τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά, που πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν βλάβες. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν την πιθανότητα ο HHV-8 να γίνει σάρκωμα Kaposi. Αυτοί είναι:
- Εθνικότητα: Οι άνθρωποι εβραϊκής ή μεσογειακής καταγωγής έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κλασικού σαρκώματος Kaposi. Οι άνθρωποι που ζουν στην ισημερινή Αφρική έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ενδημικό σάρκωμα Kaposi.
- Φύλο: Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σάρκωμα Kaposi.
- Ηλικία: Το κλασικό σάρκωμα Kaposi επηρεάζει άτομα ηλικίας 40 έως 70 ετών.
- Ανοσολογική ανεπάρκεια: Τα άτομα με AIDS και εκείνα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μετά από μεταμόσχευση οργάνων έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σάρκωμα Kaposi.
- Σεξουαλική δραστηριότητα: Η άνευ προστασίας σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον HHV-8 και τον HIV, ιούς που συνήθως μεταδίδονται μέσω των σωματικών υγρών.
Ποιες είναι οι επιπλοκές του σαρκώματος Kaposi
- Αναιμία: Το σάρκωμα Kaposi που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία και να οδηγήσει σε αναιμία.
- Δεύτερος καρκίνος: Τα άτομα με κλασικό σάρκωμα Kaposi μπορεί να αναπτύξουν δεύτερους καρκίνους, όπως λέμφωμα μη Hodgkin.
Πώς αντιμετωπίζεται το σάρκωμα Kaposi
Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:
- Ο τύπος του σαρκώματος Kaposi που έχετε
- Ο αριθμός των βλαβών και το πού βρίσκονται αυτές στο σώμα σας
- Η γενική υγεία σας
Για παράδειγμα, εάν έχετε σάρκωμα Kaposi που σχετίζεται με το AIDS, οι γιατροί πιθανώς να χρησιμοποιήσουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Εάν έχετε επίκτητο σάρκωμα Kaposi, μπορεί να μειώσουν ή να αλλάξουν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Τοπικά φάρμακα
- Στοχευμένη θεραπεία
- Ακτινοθεραπεία
- Χημειοθεραπεία
- Χειρουργική επέμβαση
- Κρυοθεραπεία
Πηγή: clevelandclinic.org