Επιπεφυκίτιδα: Ποια παθογόνα ενοχοποιούνται για τη μόλυνση
Η επιπεφυκίτιδα είναι φλεγμονή του επιπεφυκότα, ο οποίος διακρίνεται στον βλεφαρικό και στον βολβικό. Ο πρώτος καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και ο δεύτερος την εξωτερική επιφάνεια του βολβού του ματιού.
Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της νόσου διακρίνεται σε οξεία επιπεφυκίτιδα, με διάρκεια έως τρεις εβδομάδες, και χρόνια με διάρκεια από τρεις εβδομάδες και πάνω.
Συνήθως, οι οξείες φλεγμονές είναι λοιμώδους αιτιολογίας, κατά κανόνα ιογενείς επιπεφυκίτιδες.
Οι χρόνιες συνήθως κρύβουν κάποιο άλλο αίτιο, όπως ειδική λοίμωξη, αλλεργικό ή αυτοάνοσο μηχανισμό.
Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μία αύξηση στα περιστατικά οξείας επιπεφυκίτιδας παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ασία. Πριν κάποιο καιρό, το Πακιστάν έκλεισε περίπου 50.000 σχολεία, καθώς είχαν καταγραφεί περισσότερα από 300.000 περιστατικά επιπεφυκίτιδας.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτης, τα παθογόνα που ενοχοποιούνται για την οξεία επιπεφυκίτιδα, μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
Αναλύοντας δείγματα από 52 ασθενείς σε τέσσερις διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ και σε μία επαρχία του Ισραήλ, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι για την εμφάνιση της νόσου μπορεί να ευθύνονται αρκετά διαφορετικά παθογόνα, μεταξύ των οποίων ο ανθρώπινος κορονοϊός 229E, ο SARS-CoV-2 και ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1. Στο 25% περίπου των ασθενών, ανιχνεύθηκαν σωματίδια των αδενοϊών του είδους D.
Το 62% των ασθενών που εξετάστηκαν παρουσίασαν πυώδεις εκκρίσεις, κάτι που τυπικά αποτελεί χαρακτηριστικό των βακτηριακών λοιμώξεων, ωστόσο μόλις το 8% αυτών των ασθενών είχαν πράγματι μολυνθεί με βακτήρια.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 54% των ασθενών είχαν ιογενή επιπεφυκίτιδα η οποία μάλιστα δεν ανταποκρίνεται στην αντιβιοτική θεραπεία.
«Από τις παρατηρήσεις της μελέτης μας φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο να προβλέψουμε το παθογόνο από το οποίο έχει μολυνθεί ένας ασθενής βασιζόμενοι αποκλειστικά στην κλινική εικόνα. Τα παθογόνα που κυκλοφορούν σε κάθε γεωγραφική περιοχή μπορεί να διαφέρουν», εξηγούν οι ειδικοί.
Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα από 52 ασθενείς με οξεία λοιμώδη επιπεφυκίτιδα από τη Χαβάη, την Καλιφόρνια και το Ισραήλ, από το Μάρτιο του 2021 μέχρι το Μάρτιο του 2023. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 48 χρόνια και το 60% εξ αυτών ήταν γυναίκες.
Χρησιμοποιώντας αναλύσεις RNA για την εξέταση των δειγμάτων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι 13 ασθενείς στην Καλιφόρνια είχαν μολυνθεί από αδενοϊούς τύπου D, ενώ 2 ασθενείς στο Ισραήλ είχαν αδενοϊούς τύπου Β. Από τους υπόλοιπους ασθενείς, 2 είχαν μολυνθεί με τον ιό Epstein-Barr, 3 με τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1, 2 με τον ιό της ανεμοβλογιάς/έρπητα ζωστήρα, 1 με τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό, 1 με τον ιό SARS-CoV-2, 3 με τον ανθρώπινο κορονοϊό 229Ε, 4 από διάφορα βακτήρια και 2 από μύκητες. Στους υπόλοιπους ασθενείς δεν βρέθηκε κάποιο παθογόνο.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology.