ΥΓΕΙΑ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του είδους της στην Ινδία.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η μελέτη που διεξήχθη σε κατοίκους του Νέου Δελχί και του Τσενάι, διαπίστωσε ότι η εισπνοή αέρα με μεγάλες ποσότητες σωματιδίων PM2,5 οδήγησε σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα σωματίδια PM2.5, τα οποία είναι 30 φορές λεπτότερα από μια τρίχα, μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν διάφορες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εστιάζει στη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε ατμοσφαιρικά σωματίδια PM2.5 και τον διαβήτη τύπου 2 στην Ινδία, μια χώρα που η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί βασικό πρόβλημα εδώ και δεκαετίες.

Τα μέσα ετήσια επίπεδα PM2.5 στο Νέο Δελχί και στο Τσενάι ήταν πολύ πάνω από τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή τα 5μg/m3. Βρέθηκε ότι είναι 82-100μg/m3 και 30-40μg/m3, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα 12.000 ανδρών και γυναικών στο Νέο Δελχί και το Τσενάι από το 2010 έως το 2017. Κατά την περίοδο αυτή, οι επιστήμονες μετρούσαν περιοδικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και μοντέλα έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, προσδιόρισαν την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή όπου ζούσε κάθε συμμετέχων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι ένας μήνας έκθεσης σε PM2.5 οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ η παρατεταμένη έκθεση του ατόμου στα σωματίδια αυτά (ένα έτος και πάνω) οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Διαπίστωσαν επίσης ότι για κάθε 10μg/m3 αύξησης του μέσου ετήσιου επιπέδου PM2.5 στις δύο πόλεις, ο κίνδυνος για διαβήτη αυξανόταν κατά 22%.

«Δεδομένης της παθοφυσιολογίας των Ινδών –χαμηλός δείκτης μάζας σώματος με υψηλό ποσοστό λίπους– είμαστε πιο επιρρεπείς στον διαβήτη από ό,τι ο πληθυσμός της Δύσης», δήλωσε ο Σιντάρτα Μαντάλ, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής στο Κέντρο Ελέγχου Χρόνιων Νοσημάτων στο Νέο Δελχί. Η προσθήκη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης –ενός περιβαλλοντικού παράγοντα– αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, πρόσθεσε ο ειδικός.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.