ΥΓΕΙΑ

Πρεβιοτικά: Πώς βοηθούν στο αδυνάτισμα & ποιες τροφές τα περιέχουν

Τα πρεβιοτικά είναι άπεπτες ίνες ή ενώσεις που βρίσκονται σε φυτικά τρόφιμα και διεγείρουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Πρεβιοτικά: Πώς βοηθούν στο αδυνάτισμα & ποιες τροφές τα περιέχουν

Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος, συμβάλλοντας στην υγεία του πεπτικού συστήματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας και τη συνολική μας ευεξία.

Αυτές οι μη εύπεπτες ίνες βρίσκονται σε τροφές όπως:

  • Κρεμμύδια
  • Σπαράγγια
  • Αγκινάρες
  • Σιτάρι, κριθάρι
  • Μπανάνες
  • Μήλα
  • Γιαούρτι
  • Σκόρδο
  • Κακάο
  • Βρώμη
  • Λιναρόσπορος
  • Προϊόντα ολικής άλεσης

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους αλλάζοντας την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε ορισμένα τρόφιμα.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρεβιοτικών σχετίζεται με μειωμένες αποκρίσεις του εγκεφάλου σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες. Οι τροφές αυτές έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα ικανοποίησης και ανταμοιβής. Αυτή η διέγερση μπορεί να αυξήσει την υπέρμετρη κατανάλωση, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, παχυσαρκία και συναφή προβλήματα υγείας.

Δεδομένων των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της παχυσαρκίας, όπως είναι ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το νέο εύρημα είναι σημαντικό, καθώς μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νέες, λιγότερο επεμβατικές μεθόδους για την πρόληψη και τη θεραπεία της.

Η μελέτη εστίασε στην παρατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας υπέρβαρων ενηλίκων πριν και μετά την καθημερινή λήψη πρεβιοτικών.

Ύστερα από μαγνητικές τομογραφίες και εξετάσεις στο εντερικό μικροβίωμα, παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μειωμένη δραστηριότητα στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου στη θέα τροφίμων με πολλές θερμίδες αφού είχαν καταναλώσει πρεβιοτικές ίνες.

Παρατηρήθηκαν επίσης σημαντικές αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε αύξηση στα βακτήρια βραχείας αλυσίδας που παράγουν λιπαρά οξέα, γνωστά για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην υγεία.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος λαμβάνει αποφάσεις σε σχέση με το τι πρόκειται να καταναλώσει.

Η μελέτη ρίχνει φως στον ισχυρό δεσμό εγκεφάλου και εντέρου, το οποίο συχνά αποκαλείται και δεύτερος εγκέφαλος.

Η πρόσληψη πρεβιοτικών μπορεί να αποδειχθεί ένας αποδοτικός τρόπος διαχείρισης του βάρους μας.

Η αιτιώδης σχέση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και της χαμηλότερης πρόσληψης θερμίδων δεν είναι κάτι καινούριο. Το νέο εύρημα είναι ότι οι φυτικές ίνες δεν μας κρατούν χορτάτους μόνο μέσω της μείωσης της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, αλλά επιφέροντας αλλαγές στην συμπεριφορά του εγκεφάλου ως προς τις επιλογές φαγητού.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Gut.