ΥΓΕΙΑ

Σεμαγλουτίδη: Πού αλλού βοηθά εκτός από τον διαβήτη

Το φάρμακο σεμαγλουτίδη, το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, μπορεί να είναι αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση άλλων καταστάσεων.

Σεμαγλουτίδη: Πού αλλού βοηθά εκτός από τον διαβήτη

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, διαπίστωσε ότι το φάρμακο μείωσε πάνω από 50% την υποτροπή της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η σεμαγλουτίδη πωλείται -μεταξύ άλλων- με την εμπορική ονομασία Ozempic. Το φάρμακο έχει εγκριθεί και για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, με αποτέλεσμα η αυξημένη του ζήτηση να έχει οδηγήσει σε ελλείψεις τον τελευταίο καιρό.

Άνθρωποι με παχυσαρκία ή διαβήτη υποστηρίζουν ότι η επιθυμία τους για την κατανάλωση αλκοόλ έχει μειωθεί από τότε που άρχισαν να παίρνουν το φάρμακο.

Σήμερα, τα άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ αντιμετωπίζονται με συνδυασμό διαφόρων ψυχοκοινωνικών μεθόδων και φαρμάκων. Τέσσερα είναι τα εγκεκριμένα διαθέσιμα φάρμακα.

Δεδομένου ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι μια πολυπαραμετρική πάθηση, η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων ποικίλλει και επομένως είναι σημαντικό να αναπτυχθούν νέες θεραπείες.

Η σεμαγλουτίδη είναι μια ουσία μακράς δράσης, την οποία οι ασθενείς χρειάζεται να λαμβάνουν μόνο μία φορά την εβδομάδα. Είναι το πρώτο φάρμακο που δρα στον υποδοχέα GLP-1 που μπορεί να ληφθεί σε μορφή δισκίου.

Στη μελέτη, οι εξαρτημένοι από το αλκοόλ αρουραίοι, υποβλήθηκαν σε θεραπεία με σεμαγλουτίδη, η οποία μείωσε σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και τις υποτροπές.

Οι υποτροπές αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τα άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ, καθώς ένα άτομο που απείχε από το αλκοόλ για μια περίοδο, υποτροπιάζει και πίνει περισσότερο από ό,τι πριν από τη διακοπή.

Οι αρουραίοι που έλαβαν θεραπεία μείωσαν την πρόσληψη αλκοόλ στο μισό σε σύγκριση με ζώα που δεν έλαβαν θεραπεία. Ένα ενδιαφέρον εύρημα στη μελέτη ήταν ότι η σεμαγλουτίδη μείωσε την πρόσληψη αλκοόλ εξίσου σε αρσενικούς και θηλυκούς αρουραίους.

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες πριν τη χρήση του φαρμάκου για την εξάρτηση από το αλκοόλ. Το φάρμακο μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο για ασθενείς που πάσχουν τόσο από παχυσαρκία όσο και από εξάρτηση από το αλκοόλ.

Η νέα μελέτη εξέτασε επίσης γιατί το φάρμακο μειώνει την κατανάλωση αλκοόλ. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας παράγοντας θα μπορούσε να είναι η μειωμένη ανταμοιβή που προκαλείται από το αλκοόλ. Η μελέτη έδειξε ότι η σεμαγλουτίδη επηρέασε το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου στα ποντίκια, συγκεκριμένα στην περιοχή του πυρήνα του εγκεφάλου, που αποτελεί μέρος του μεταιχμιακού συστήματος.

«Το αλκοόλ ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ντοπαμίνης, κάτι που παρατηρείται τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Αυτή η διαδικασία εμποδίζεται από τη φαρμακευτική αγωγή στα ποντίκια και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση της προκαλούμενης από το αλκοόλ ανταμοιβής», λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό eBioMedicine.