ΥΓΕΙΑ

Τα επικίνδυνα συστατικά στη μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι ένας πειρασμός στον οποίο λίγοι άνθρωποι μπορούν να αντισταθούν.

Τα επικίνδυνα συστατικά στη μαύρη σοκολάτα

Η πλούσια γεύση της και η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, την καθιστούν κομμάτι της καθημερινής διατροφής.

Νέα έρευνα ωστόσο, αναδεικνύει κάποιους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.

Σύμφωνα με τoν αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την υγεία και την υπεράσπιση των καταναλωτών Consumer Reports, κάποιες μπάρες μαύρης σοκολάτας περιέχουν υψηλές ποσότητες βαρέων μετάλλων, συγκεκριμένα κάδμιο και μόλυβδο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Από τις 28 μάρκες μαύρης σοκολάτας που μελέτησαν οι ερευνητές, όλες περιείχαν αυτά τα δύο βαρέα μέταλλα.

Η ποσότητα καδμίου που θεωρείται ασφαλής από τους ειδικούς είναι 4,1 ug/ημέρα και μόλυβδου 0,5 ug/ημέρα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στις 23 από τις 28 μπάρες μαύρης σοκολάτας, η κατανάλωση μόλις 30 γραμμαρίων ξεπέρασε αυτές τις ημερήσιες ποσότητες.

1643647062009-931772250-mauri-sokolata.jpg

Επειδή η έκθεση σε κάδμιο και μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακά προβλήματα, η έκθεση σε αυτά τα βαρέα μέταλλα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά.

«Το κάδμιο μπορεί να βλάψει το ήπαρ και τα νεφρά», λέει η Δρ. Dana Ellis Hunnes, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επίκουρη καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας Fielding του ίδιου Πανεπιστημίου. «Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε ή να περιορίσετε την πρόσληψη».

Αν και υπάρχουν κίνδυνοι με ορισμένους τύπους μαύρης σοκολάτας, δεν χρειάζεται να την αποφεύγετε εντελώς, δήλωσε ο Tunde Akinleye, ερευνητής για την ασφάλεια τροφίμων στον οργανισμό Consumer Reports και επικεφαλής της μελέτης.

Εξήγησε ότι αν και η πλειονότητα των εμπορικών προϊόντων σοκολάτας που εξετάστηκαν, είχαν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα μολύβδου ή/και καδμίου, πέντε από αυτά ήταν αρκετά χαμηλά στα δύο βαρέα μέταλλα.

«Αυτό δείχνει ότι είναι εφικτό για τις εταιρείες να παράγουν προϊόντα με χαμηλότερες ποσότητες βαρέων μετάλλων, αλλά και για τους καταναλωτές να βρουν ασφαλέστερα προϊόντα που να τους αρέσουν», πρόσθεσε ο Akinleye.

«Αν κάποιος δεν τρώει πολλές σοκολάτες, η κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας, ειδικά αν περιορίζεται σε μερίδα 30 γραμμαρίων, δεν προκαλεί πρόβλημα», δήλωσε η Hunnes.

Πηγή: healthline