ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποιοι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την καρδιά τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τον κορονοϊό.

Κορονοϊός: Ποιοι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

O φόβος για την Covid-19 μπορεί να επισκιάσει την ανησυχία για την καρδιά, να στρέψει αλλού την προσοχή, να ωθήσει σε υποτίμηση συμπτωμάτων που άλλες εποχές θα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και η ίδια η λοίμωξη Covid-19 να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καρδιά ή να επιβαρύνει τα ήδη υπάρχοντα.

Πώς επηρεάζει ο νέος κορoνοϊός την καρδιά μας

Οι κορoνοϊοί είναι μια ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορoνοϊούς.

Τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει στην καρδιά

Οξεία μυοκαρδίτιδα, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, απορρύθμιση προϋπάρχουσας καρδιακής νόσου (καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση, αρρυθμίες, αρτηριακή υπέρταση, κ.λπ.).

Τι είναι η oξεία μυοκαρδίτιδα

H οξεία μυοκαρδίτιδα είναι οξεία μυοκαρδιακή βλάβη που δημιουργείται είτε από την τοξικότητα του ιού είτε από την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στον ιό (οξεία φλεγμονή του μυός της καρδιάς).

Πώς ανιχνεύεται η οξεία μυοκαρδίτιδα

Συνήθως η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού ως πόνος στον θώρακα και κατά τον έλεγχο παρατηρείται παθολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξετάσεις αίματος (τροπονίνη). Η καλύτερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας είναι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς.

Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός δημιουργίας της καρδιακής βλάβης είναι πολύπλοκος.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η συστηματική φλεγμονώδης απάντηση του οργανισμού μας στη νόσο και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού που εμφανίζονται με την πρόοδο της νόσου.

Ποιοι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες»;

  • Ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Ασθενείς με σοβαρή πνευμονική υπέρταση.
  • Ασθενείς με σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες.
  • Ασθενείς με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σοβαρή στεφανιαία νόσο (προερχόμενοι από επέμβαση bypass, ή τοποθέτηση stent).
  • Ασθενείς με σοβαρές μυοκαρδιοπάθειες όπως διατατική μυοκαρδιοπάθεια, υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμιογόνο δυσπλασία κ.λπ.

Σχετικά με την αρτηριακή υπέρταση που είναι πολύ συχνό καρδιολογικό πρόβλημα:

  • Δεν υπάρχει καθαρή απόδειξη ότι η υπέρταση αυτή καθαυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID- 19. Η αυξημένη ηλικία συσχετίζεται όμως με αυξημένο επιπολασμό αρτηριακής υπέρτασης.
  • Σε υπερτασικούς ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 η θεραπεία με αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης ή αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτενσίνης 2 πρέπει να συνεχίζεται κανονικά υπό τις οδηγίες των ιατρών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε ασθενείς με γνωστή καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι οφείλουν να παρακολουθούν το σωματικό τους βάρος, τα συμπτώματα και σημεία απορρύθμισης της κατάστασής τους (όπως η εμφάνιση δύσπνοιας, ευκολότερης κόπωσης, οιδημάτων στα κάτω άκρα και δυσκολίας κατάκλισης λόγω αναπνευστικής δυσπραγίας) και, στο παραμικρό από τα παραπάνω συμπτώματα, να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους.