Αδυνάτισμα: Οι επικίνδυνες δίαιτες που πρέπει να αποφύγετε τη νέα χρονιά
Στην αρχή κάθε χρόνου, πολλοί αποφασίζουν να ξεκινήσουν δίαιτα είτε για να χάσουν τα κιλά των γιορτών, είτε στο πλαίσιο μιας σειράς αλλαγών για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο, ότι οι «γρήγορες» δίαιτες, οι οποίες υπόσχονται ταχεία απώλεια βάρους, μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας.
Η Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων (BDA) δημοσίευσε μια λίστα με τα σημεία που πρέπει να προσέχετε.
Οι διαιτολόγοι συνιστούν να αποφεύγετε τις δίαιτες που χρησιμοποιούν τη λέξη αποτοξίνωση, προβλέπουν την κατανάλωση μόνο ενός είδους τροφών, π.χ. λάχανο, και υπόσχονται ότι θα σας βοηθήσουν να χάσετε πάνω από ένα κιλό σωματικού λίπους την εβδομάδα.
Προσοχή επίσης στις δίαιτες που βασίζονται στη λιποδιαλυτική δράση συγκεκριμένων τροφών, όπως είναι το γκρέιπφρουτ και το πράσινο τσάι.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να αποφεύγετε και τις δίαιτες που βασίζονται στην αντικατάσταση των καθημερινών τροφών με ακριβά συμπληρώματα ή συστατικά.
Οποιαδήποτε μέθοδος υπόσχεται ότι αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, συνήθως καταλήγει να προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό, προειδοποιούν οι διατροφολόγοι.
«Για πολλούς ανθρώπους η νέα χρονιά είναι μια καλή ευκαιρία να θέσουν στόχους και προθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας τους. Ωστόσο, οι αποφάσεις που θέτουν ως πρωταρχικό στόχο την απώλεια βάρους, μπορεί να οδηγήσουν σε δίαιτα γιο-γιο ή ανακύκλωση του βάρους, κάτι που μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την υγεία. Η απόφαση για δίαιτα στις αρχές της χρονιάς, μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τις διατροφικές διαταραχές», λέει η διατροφολόγος Marcela Fiuza.
Εάν μια δίαιτα υπόσχεται ότι αποτελεί τη «μαγική λύση» για να χάσετε βάρος χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας, είναι μάλλον πολύ καλή για να είναι αληθινή.
Οι δίαιτες που δεν παρουσιάζουν στοιχεία για το πόσο καλά λειτουργούν, πέρα από τις ιστορίες επιτυχίας λίγων ατόμων, πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
Οι άνθρωποι πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με τα διατροφικά προγράμματα που τους τους ζητούν να αποκλείσουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή δίαιτες που τις ακολουθούν «influencers» και σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι πληρώνονται για να τις προωθούν.
Η πιο υγιεινή και βιώσιμη προσέγγιση είναι η μικρή, αργή και σταθερή απώλεια βάρους, δηλαδή το αντίθετο από αυτό που υπόσχονται αυτές οι δίαιτες. Ένας διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει κάποιον να θέσει τους μακροπρόθεσμους στόχους του και να δώσει έμφαση στη θετική επίδραση μιας υγιεινής διατροφής στη γενική του υγεία, όχι μόνο στο βάρος του.
Οι μοντέρνες δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών ή να αλλάξουν τον μεταβολισμό τους, οδηγώντας έτσι σε αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα.
Γενικά, μια υγιεινή διατροφή μειώνει τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και αυξάνει την πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, σπόρων και δημητριακών ολικής αλέσεως.
Πηγή: Mail Online