Τα αντιυπερτασικά οφέλη του σκόρδου
Ανανεώθηκε:
Εδώ και χιλιάδες χρόνια το σκόρδο θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές τροφές.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι έχει πράγματι θετικό αντίκτυπο στην υγεία, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Τα οφέλη του σκόρδου απορρέουν από την πληθώρα φυσικών ενώσεων που περιέχει, ιδιαίτερα αλισίνης, η οποία ευθύνεται και για την έντονη μυρωδιά του.
Ανασκόπηση μελετών του 2018 από το Πανεπιστήμιο του Nottingham κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του σκόρδου «οφείλονται στις θειούχες ενώσεις που απορροφά το φυτό από το έδαφος, οι οποίες διασπώνται σε περίπου 50 διαφορετικές ενώσεις που περιέχουν θείο κατά την προετοιμασία και την πέψη των τροφών».
Οι ενώσεις αυτές παραμένουν βιολογικά ενεργές μέσα στα κύτταρά μας.
Ειδικότερα, οι ενώσεις αυτές φαίνεται να ενισχύουν την παραγωγή από το σώμα μορίων, που αποτελούν το κλειδί για την κυτταρική επικοινωνία. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των μορίων σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.
Ανασκόπηση δοκιμών, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Experimental and Therapeutic Medicine το 2020, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που έλαβαν 600-900 mg συμπληρώματος σκόρδου για τρεις μήνες, παρουσίασαν πτώση της αρτηριακής τους πίεσης, ανάλογη με αυτή που προκαλεί η φαρμακευτική αγωγή με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (α-ΜΕΑ).
Πιστεύεται ότι η αλισίνη διεγείρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης, προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η αλισίνη και άλλες ενώσεις στο σκόρδο έχουν αντι-ιικές ιδιότητες.
Η Δρ. Jenna Macciochi, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Sussex, τονίζει ότι υπάρχουν δύο σημαντικές μελέτες σε ανθρώπους: η μία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν 180 mg αλισίνης για τρεις μήνες, υπέστησαν λιγότερα κρυολογήματα από αυτούς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.
Δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η λήψη 2,56 g παλαιωμένου εκχυλίσματος σκόρδου, βελτίωσε τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.
«Μπορούμε να πούμε ότι το σκόρδο φαίνεται να παίζει ανοσο-υποστηρικτικό και αντι-ιικό ρόλο και μπορεί να συμβάλλει στη μειωμένη σοβαρότητα των κρυολογημάτων, αν και η κατανάλωση μικρής ποσότητας ως μέρος ενός γεύματος μπορεί να μην παρέχει αρκετή δόση για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ιού», λέει η Δρ. Macciochi.
Για να λάβει κάποιος τη θεραπευτική δόση των περίπου 900 mg (που ισοδυναμεί με 3-8 mg αλισίνης) πρέπει να τρώει περίπου μια σκελίδα ωμό σκόρδο κάθε μέρα.
Η αλισίνη σχηματίζεται όμως, μόνο όταν ο βολβός κόβεται ή συνθλίβεται.
Μελέτες έχουν δείξει ότι σταματά να σχηματίζεται μόλις εκτεθεί στη θερμότητα.
Επομένως, πρέπει να το αφήσετε για περίπου 10 λεπτά μετά τον τεμαχισμό για να διασφαλίσετε ότι έχει παραχθεί η μέγιστη ποσότητα αλισίνης.
Είναι επίσης σημαντικό να μην το μαγειρεύετε πολύ. Μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι το βρασμένο σκόρδο περιείχε 16% λιγότερη αλισίνη και το ψημένο σκόρδο 30% λιγότερη από το ωμό.
Αποφεύγετε τέλος την κατανάλωση σκόρδου που συντηρείται σε νερό ή λάδι, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι επίσης έχει χαμηλότερα επίπεδα αλισίνης.
Πηγή: Mail Online