Παλινδρόμηση το καλοκαίρι: Τι πρέπει να αποφεύγετε
Αναγωγές, καούρες στο στομάχι, λόξιγκας, πόνος κατά την κατάποση, ακόμη και πόνος στο στήθος, είναι κάποια από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που συχνά επιδεινώνονται το καλοκαίρι και δεν σας αφήνουν να απολαύσετε τις διακοπές σας.
Εκτιμάται ότι το 20-40% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες ταλαιπωρούνται από συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Αιτία είναι η κατανάλωση όξινων τροφίμων, η οποία μειώνει τα επίπεδα του pH του στομάχου, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός χαλαρού σφιγκτήρα του οισοφάγου, ο οποίος επιτρέπει στα γαστρικά υγρά να παλινδρομούν προς το στόμα, προκαλεί ναυτία και έμετο.
Τα υψηλά επίπεδα οξέων στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις, με επικίνδυνες πολλές φορές επιπτώσεις.
Οι αλλαγές στη διατροφή το καλοκαίρι και η τάση μας να ξεφεύγουμε, προκαλούν κατά κύριο λόγο την παλινδρόμηση οξέων.
Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε για να απολαύσετε χωρίς προβλήματα τις διακοπές σας:
Τα λιπαρά
Η πέψη τους απαιτεί περισσότερο χρόνο, οπότε μένουν στο στομάχι τα οξέα που είναι για τη χώνευση, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για παλινδρόμηση. Αποφεύγετε τροφές όπως η πίτσα, ο γύρος και τα λουκάνικα και προτιμήστε σουβλάκι κοτόπουλο ή μπιφτέκι γαλοπούλας. Αντικαταστήστε επίσης τις τηγανητές πατάτες με ψητά λαχανικά τα οποία είναι πολύ πιο θρεπτικά και εύκολα στη χώνεψη. Τα γλυκά και τα παγωτά είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά και καλό είναι να αντικαθίστανται με φρούτα.
Τα εσπεριδοειδή
Πορτοκαλάδα, λεμονάδα, χυμός γκρέιπφρουτ, είναι πολύ όξινα και πρέπει να αποφεύγονται. Δοκιμάστε νερό σκέτο ή αρωματισμένο από μια φέτα αγγούρι που δροσίζει και ενυδατώνει χωρίς να αλλάζει το pH του στομάχου.
Η ντομάτα
Κυριαρχεί παντού το καλοκαίρι αλλά είναι πολύ όξινη και η υπερβολική πρόσληψή της μπορεί να πυροδοτήσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Αλκοόλ
Χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση, επιτρέποντας στα οξέα του στομάχου να παλινδρομούν στον οισοφάγο. Η επιλογή ενός κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ ή ενός χυμού χωρίς εσπεριδοειδή είναι η ιδανικότερη επιλογή για όσους προσπαθούν να ηρεμήσουν το στομάχι τους.
Καφεΐνη
Όπως συμβαίνει με το αλκοόλ, έτσι και η καφεΐνη, χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα. Εκτός από την προσεκτική επιλογή του φαγητού και του ποτού, όσοι ταλαιπωρούνται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα πρέπει να αλλάξουν και τον τρόπο ζωής τους. Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε βραδινό αρκετές ώρες πριν από την κατάκλιση, διότι έτσι αποφεύγεται η επιστροφή του φαγητού πίσω στον οισοφάγο και στο στόμα.