ΥΓΕΙΑ

Τροφές που αλληλεπιδρούν με φάρμακα και μπορούν να γίνουν τοξικές

Κάποια φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, ενώ άλλα πρέπει να λαμβάνονται με το φαγητό.

Τροφές που αλληλεπιδρούν με φάρμακα και μπορούν να γίνουν τοξικές

Αυτή είναι μία από τις βασικές οδηγίες που περιέχει η συσκευασία για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και η ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.

Πόσο πιθανό είναι όμως οι τροφές και τα ποτά να έχουν αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων;

Έρευνα επιστημόνων από το Ιατρικό Κολλέγιο του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποια τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των αντικαταθλιπτικών και των αντιικών.

Η μελέτη έδειξε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά (τα δύο που δοκιμάστηκαν ήταν η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου) παρενέβησαν στη λειτουργία μιας πρωτεΐνης στο ήπαρ που βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών και των φαρμάκων από το σώμα.

Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη τους είναι προκαταρκτική και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Τα γλυκαντικά δεν είναι όμως η μόνη περίπτωση τροφίμου που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας ενός φαρμάκου. Τα εσπεριδοειδή, ιδιαίτερα το γκρέιπφρουτ, είναι γνωστό ότι διαταράσσουν την απορρόφηση τουλάχιστον 85 διαφορετικών φαρμάκων, από τις στατίνες έως τα αντικαταθλιπτικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα φρούτα περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται φουρανοκουμαρίνες, οι οποίες αλληλεπιδρούν με ένα ένζυμο στο σώμα μας που διασπά αυτά τα φάρμακα, οδηγώντας δυνητικά σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματός μας.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό το ένζυμο μειώνει την ποσότητα του φαρμάκου που εισέρχεται στο αίμα - και οι ποσότητες που συνταγογραφούν οι γιατροί λαμβάνουν υπόψη αυτή τη διαδικασία, εξηγεί ο Simon Maxwell, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Αν πίνετε όμως ταυτόχρονα χυμό γκρέιπφρουτ -ή τρώτε το φρούτο- οι φουρανοκουμαρίνες μπλοκάρουν αυτό το ένζυμο, και αυτό είναι σημαντικό για μια σειρά από ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα», προσθέτει.

«Μέρος αυτής της αλληλεπίδρασης λαμβάνει χώρα στο έντερο, επιτρέποντας αυξημένη απορρόφηση, αλλά και στο συκώτι, εμποδίζοντάς το να αποβάλει σταδιακά το φάρμακο στο διάστημα μετά την απορρόφηση», προσθέτει ο καθηγητής Maxwell. «Αυτό συνεπάγεται σημαντική αύξηση της έκθεσης στο φάρμακο, με κίνδυνο η επίδρασή του να γίνει τοξική».

Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό ώστε οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν γενετικά επεξεργασμένη παραλλαγή γκρέιπφρουτ με χαμηλά επίπεδα φουρανοκουμαρινών ως ασφαλέστερη επιλογή για όποιον λαμβάνει φάρμακα που επηρεάζονται από το συγκεκριμένο φρούτο.

Κάποιες φορές η επίδραση του φαγητού ή του ποτού μπορεί να είναι θετική.

Είναι γνωστό για παράδειγμα, ότι η κατανάλωση ενός εσπρέσο μπορεί να ενισχύσει την επίδραση της παρακεταμόλης, επειδή η καφεΐνη που περιέχει επιταχύνει την απορρόφηση του φαρμάκου στο έντερο, λέει ο Aidan Goggins, φαρμακοποιός με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος ειδικεύεται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τροφίμων και φαρμάκων.

Μπορείτε δηλαδή να συνδυάσετε παρακεταμόλη με καφεΐνη για γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο.

H έρευνα για το πώς τα τρόφιμα αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Μέχρι στιγμής, πολλές τέτοιες συνδέσεις έχουν ανακαλυφθεί τυχαία ή έχουν εντοπιστεί πολύ αργότερα, όταν το φάρμακο είναι πλέον ευρέως διαθέσιμο.

Αυτό συμβαίνει επειδή εδώ και χρόνια η αλληλεπίδραση τροφών και φαρμάκων δοκιμάζεται με τα ίδια τρόφιμα, τα οποία ορίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

«Πολλές φορές περνάνε χρόνια μετά την κυκλοφορία φαρμάκων στην αγορά για να αποκαλυφθούν αλληλεπιδράσεις με τρόφιμα, με αποτέλεσμα να παραλείπονται από το φύλλο οδηγιών του φαρμάκου και ο ασθενής να μην ενημερώνεται», προσθέτει ο Goggins.

Σημείωση: Να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας, εάν ακολουθείτε κάποια αγωγή ή παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πηγή: MailOnline