Τροφική δηλητηρίαση: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Ανανεώθηκε:
Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση, πώς εμφανίζεται, πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει και πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να την αντιμετωπίσετε;
Οι μολυσματικοί οργανισμοί που προκαλούν μια τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι βακτήρια, ιοί, παράσιτα ή μια τοξίνη. Ο μολυσματικός οργανισμός μπορεί να εισέλθει στα τρόφιμα κατά τη διαδικασία επεξεργασίας ή παρασκευής, όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται σε ακατάλληλες συνθήκες ή εάν δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά.
Ποιος μπορεί να πάθει τροφική δηλητηρίαση;
Εν δυνάμει όλοι μας. Κι όμως, ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να υποφέρουν περισσότερο από την τροφική δηλητηρίαση ή μπορεί να τις επηρεάσει σοβαρά. Αυτές περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, βρέφη, παιδιά, έγκυες γυναίκες, το έμβρυο, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω χρόνιων ασθενειών όπως το AIDS, ο διαβήτης ή ο καρκίνος. Επίσης κινδυνεύουν άτομα με γνωστικές ή/και σωματικές αναπηρίες που μπορεί να έχουν υποκείμενες παθήσεις που τα καθιστούν πιο ευάλωτα σε τροφική δηλητηρίαση.
Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης;
Η τροφική δηλητηρίαση είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες και κοιλιακό άλγος, έμετο ή και διάρροια και τα συμπτώματα θα ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία της λοίμωξης.
Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα εμφανίζονται από λίγες ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής έως και λίγες μέρες αργότερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα θα είναι μέτρια και η δηλητηρίαση θα περάσει από μόνη της, αλλά μερικές φορές θα είναι πιο σοβαρή και ίσως απαιτηθεί νοσηλεία. Ωστόσο, οι θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση είναι εξαιρετικά σπάνιοι.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στις τέσσερις από τις πέντε περιπτώσεις η αιτία της μόλυνσης δεν ανιχνεύεται. Όταν εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης, τα πιο κοινά βακτήρια είναι η σαλμονέλα, το E.coli και η Listeria. Οι εξετάσεις για τον εντοπισμό της αιτίας είναι μια εξέταση κοπράνων για την αναγνώριση του οργανισμού και μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση τοξινών. Μερικές φορές επίσης πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, αλλά κυρίως για να αποκλειστεί άλλη αιτία για τα συμπτώματα.
Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση
- Διατηρήστε την προσωπική σας υγιεινή και να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης να καθαρίζετε σχολαστικά την κουζίνα και τα μαγειρικά σας σκεύη. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε σχολαστικά τις επιφάνειες κοπής, τον πάγκο της κουζίνας και τα μαχαίρια
- Κρατήστε τα άψητα τρόφιμα μακριά από τα έτοιμα προς κατανάλωση
- Φροντίστε να καταναλώνετε καλά ψημένο κρέας, ψάρι και θαλασσινά
- Εάν δεν είστε σίγουροι για τη φρεσκάδα ενός συγκεκριμένου φαγητού, μην το φάτε
- Εάν τρώτε έξω, βεβαιωθείτε ότι το εστιατόριο είναι καθαρό και τηρούνται οι κανόνες υγιεινής
- Μην αφήνετε ευπαθή τρόφιμα το καλοκαίρι εκτός ψυγείου
- Τοποθετήστε μια κουνουπιέρα τροφίμων για να μην ακουμπούν έντομα όπως μύγες τα τρόφιμα εκτός ψυγείου
Ποια είναι η θεραπεία για την τροφική δηλητηρίαση;
Αποφύγετε τις στερεές τροφές μέχρι να περάσει ο έμετος. Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε αλμυρά κράκερ, μπανάνες, ρύζι ή ψωμί. Αποφύγετε τα πικάντικα, τηγανητά, λιπαρά ή γλυκά τρόφιμα.
Φροντίστε να πίνετε αρκετά υγρά. Όσο συνεχίζεται ο έμετος, πίνετε λίγο νερό κάθε λίγα λεπτά. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η αφυδάτωση.
Σε περίπτωση ανησυχίας για τροφική δηλητηρίαση, δεν συνιστάται η λήψη φαρμάκων κατά της ναυτίας ή της διάρροιας έως ότου συμβουλευτείτε γιατρό.
Εάν τα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερο από 2-3 ημέρες ή έχετε πυρετό, διάρροια με αίμα ή μαύρα κόπρανα, παρατεταμένο έμετο ή φούσκωμα, σημάδια αφυδάτωσης όπως μειωμένη ούρηση, ζάλη, αδυναμία και ταχυπαλμία, πηγαίνετε απευθείας στα επείγοντα ή συμβουλευτείτε έναν γιατρό άμεσα.