Υψηλή αρτηριακή πίεση: Νέα ενέσιμη θεραπεία σταματά την καθημερινή λήψη χαπιών
Ανανεώθηκε:
Μια εξαμηνιαία ένεση για την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης δοκιμάζεται επί του παρόντος από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Barts Health NHS Trust. Αυτή η προσέγγιση για τη θεραπεία της υπέρτασης θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται και ελέγχουν τα επίπεδά της, αντικαθιστώντας τα χάπια.
Καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι σημαντικό να διατηρούνται τα επίπεδά της υπό πλήρη έλεγχο. Ωστόσο, πολλοί ρυθμίζουν καθημερινά την πίεσή τους με τη λήψη χαπιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πάσχοντες από υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν να απαλλαγούν από το «μαρτύριο» της λήψης του καθημερινού χαπιού με τη βοήθεια μιας εξαμηνιαίας ένεσης, με τον επικεφαλής κλινικό διευθυντή της δοκιμής να λέει ότι θα μπορούσε να αλλάξει την καθημερινότητα του ασθενούς παρέχοντάς του ασφάλεια και ποιότητα ζωής.
Επί του παρόντος, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση παίρνουν χάπια μία φορά την ημέρα για να την κρατήσουν στα επιτρεπτά όρια. Αλλά αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει αν οι τρέχουσες μελέτες αποδείξουν ότι η ένεση είναι εξίσου αποτελεσματική.
Ο Δρ. Manesh Saxena, ο επικεφαλής κλινικός διευθυντής της δοκιμής, δήλωσε: «Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα από τις τρέχουσες μελέτες, αλλά ένα παρόμοιο φάρμακο που ονομάζεται inclisiran ήταν επιτυχές σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Πώς λειτουργεί το φάρμακο Zilebesiran
«Αυτή η μελέτη χρησιμοποιεί ένα φάρμακο που ονομάζεται Zilebesiran το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής τους πίεσης. Η νέα ένεση θα χορηγείται υποδόρια κάθε έξι μήνες».
Ο γιατρός συνέχισε: «Το φάρμακο πηγαίνει στο ήπαρ για να εμποδίσει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αγγειοτενσίνη, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης».
«Εάν αυτές οι μελέτες είναι επιτυχείς, πιστεύουμε θα υπάρξει πραγματικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο Δρ. Saxena στο ITV.
Περίπου 100 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δοκιμάσουν αυτή την ελπιδοφόρα θεραπεία, με άλλα 530 άτομα να συμμετέχουν σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η νέα δοκιμή πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Barts Health NHS Trust.
Ο Δρ. Saxena τόνισε τη σημασία της αποτελεσματικής διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης, καθώς θεωρείται η «κύρια αιτία» για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Είπε στη συνέχεια: «Πολλοί ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους λόγω παρενεργειών ή τα βλέπουν ως βάρος στην καθημερινή τους ζωή. Έτσι, εάν υπάρχει ένα φάρμακο, το οποίο είναι μακράς δράσης, το οποίο δεν προκαλεί πολλές παρενέργειες, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης των ασθενών».
Η δοκιμή θα καθορίσει την ασφάλεια του Zilebesiran καθώς και την αποτελεσματικότητά του στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια υπέρταση.
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι αυτή η ένεση θα είναι διαθέσιμη σε τρία με πέντε χρόνια.
Οι δημιουργοί του εξήγησαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια «πιο εύχρηστη, πρακτική λύση» για τους ασθενείς.
Επί του παρόντος, το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φάρμακο υπέρτασης είναι αναστολείς ACE.
Οι εν λόγω αναστολείς μπλοκάρουν ένα ένζυμο που ενεργοποιεί την πρωτεΐνη που περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ωστόσο, η νέα ένεση μακράς δράσης εμποδίζει αυτή την πρωτεΐνη «στην πηγή της» με την επεξεργασία γενετικού κώδικα για να σταματήσει η πρωτεΐνη να παράγεται στο ήπαρ.
Η νέα μελέτη χρηματοδοτείται από την Alnylam Pharmaceuticals και πρόκειται να διαρκέσει τρία χρόνια.