Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τενοντίτιδα
Οι τένοντες μπορούν να παρομοιαστούν με χοντρά «κορδόνια» που ενώνουν τους μύες μας με τα οστά μας.
Όταν οι τένοντες ερεθίζονται ή δημιουργείται φλεγμονή, η κατάσταση ονομάζεται τενοντίτιδα. Προκαλεί οξύ πόνο και ευαισθησία, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση της προσβεβλημένης άρθρωσης.
Οποιοσδήποτε τένοντας μπορεί να αναπτύξει τενοντίτιδα, είναι όμως πιο πιθανό να τον αναπτύξουμε στον ώμο, το γόνατο, τον αγκώνα, τη φτέρνα ή τον καρπό μας.
Τι προκαλεί τενοντίτιδα;
Η πιο κοινή αιτία τενοντίτιδας είναι η επαναλαμβανόμενη κίνηση. Οι τένοντες μας βοηθούν να κάνουμε μια συγκεκριμένη κίνηση ξανά και ξανά.
Μπορεί να εμφανίσουμε τενοντίτιδα εάν κάνουμε συχνά την ίδια κίνηση ενώ παίζουμε αθλήματα ή εργαζόμαστε. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν εκτελέσουμε λάθος μία κίνηση.
Η τενοντίτιδα μπορεί επίσης να προκύψει από:
- Τραυματισμό
- Ηλικία
- Ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ορισμένα αντιβιοτικά
Οι αθλητές που συμμετέχουν σε ορισμένα αθλήματα, όπως τένις, γκολφ, μπόουλινγκ ή μπάσκετ, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τενοντίτιδας.
Μπορεί επίσης να διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν η εργασία μας απαιτεί σωματική καταπόνηση, ανύψωση βαρών ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
Συμπτώματα τενοντίτιδας
Ο πόνος από την τενοντίτιδα είναι συνήθως ένας «θαμπός» πόνος συγκεντρωμένος γύρω από την πληγείσα περιοχή ή άρθρωση. Αυξάνεται όταν κινούμε την τραυματισμένη περιοχή. Η περιοχή θα είναι ευαίσθητη και θα αισθανθούμε αυξημένο πόνο εάν κάποιος την αγγίξει.
Μπορεί να αισθανθούμε ένα σφίξιμο που καθιστά δύσκολη την κίνηση στην περιοχή. Μπορεί επίσης να έχουμε κάποιο πρήξιμο.
Εάν αναπτύξουμε συμπτώματα τενοντίτιδας, καλό είναι να ξεκουράσουμε την περιοχή και να βάλουμε πάγο. Εάν η κατάστασή μας δεν βελτιωθεί μετά από λίγες ημέρες ξεκούρασης, πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό.
Πώς διαγιγνώσκεται η τενοντίτιδα;
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο γιατρό, θα πραγματοποιηθεί μια φυσική εξέταση της πληγείσας περιοχής, ενώ συγχρόνως θα εξετασθεί η ευαισθησία και το εύρος της κίνησής μας.
Καλό είναι να ενημερώσουμε τον γιατρό για τα ακόλουθα:
- πρόσφατους ή παλαιότερους τραυματισμούς
- προηγούμενες και τρέχουσες αθλητικές και σωματικές δραστηριότητες
- προηγούμενες διαγνωσμένες ιατρικές καταστάσεις
- συνταγογραφούμενα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και συμπληρώματα που πιθανώς παίρνουμε
Εάν ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει διάγνωση με φυσική εξέταση, μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις.
Τέτοιες είναι:
- Ακτινογραφίες
- Μαγνητική τομογραφία
- Υπερηχογραφήματα
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;
Οι επιλογές θεραπείας για τενοντίτιδα βοηθούν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στον τένοντα. Οι βασικές θεραπείες στο σπίτι περιλαμβάνουν:
- ξεκούραση ή ανύψωση του τένοντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού
- εφαρμογή θερμότητας ή πάγου
- λήψη φαρμάκων
- τοποθέτηση επίδεσμου συμπίεσης μέχρι να φύγει το πρήξιμο
- διατάσεις και ασκήσεις για την ενίσχυση της δύναμης και τη βελτίωση της κινητικότητας στην περιοχή
Εάν η κατάστασή μας είναι σοβαρή, ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει:
- υποστηρικτικά βοηθήματα όπως νάρθηκες ή μπαστούνι
- χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση φλεγμονώδους ιστού
- φυσικοθεραπεία
- ενέσεις κορτικοστεροειδών
Μία μόνο ένεση κορτικοστεροειδούς μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή, αλλά οι επαναλαμβανόμενες ενέσεις μπορεί να προκαλέσουν εξασθένηση του τένοντα και να αυξήσουν τις πιθανότητες τραυματισμού.
Όταν θεραπεύεται έγκαιρα, η τενοντίτιδα συνήθως υποχωρεί γρήγορα. Σε κάποιους ανθρώπους, μπορεί να υποτροπιάσει και να γίνει χρόνιο πρόβλημα.
Εάν για την τενοντίτιδα ευθύνονται οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή η υπερβολική χρήση, η αλλαγή αυτών των συμπεριφορών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να την αναπτύξετε ξανά. Η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά απαραίτητη για ρήξη τένοντα και για περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται καλά σε άλλες θεραπείες.