Παράλληλα, μπορείτε να δοκιμάσετε μη φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες θα σας βοηθήσουν σε τομείς που δεν βοηθούν τα φάρμακα.
Σύμφωνα με την Sharon L. Kolasinski, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, η άσκηση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αυτών των εναλλακτικών θεραπειών.
Ακόμη και αν η προοπτική της άσκησης φαντάζει επώδυνη, το κατάλληλο είδος σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου και της αναπηρίας που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Δείτε παρακάτω τις εναλλακτικές θεραπείες που σε συνδυασμό με τα φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Πηγή: health.com
Photo 1/11
Άσκηση: Η αρθρίτιδα δεν προκαλεί μόνο πόνο αλλά και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ευλυγισία και τη δύναμή τους, κάτι που μόνο μέσω της άσκησης θα πετύχετε. Επιλέξτε τη μορφή άσκησης που απολαμβάνετε και μην το παρακάνετε. Οι καλύτερες ασκήσεις είναι το περπάτημα, οι ασκήσεις στο νερό, το ποδήλατο, η γιόγκα και το τάι-τσι. Παράλληλα προλαμβάνετε την οστεοπόρωση, αλλά και την κατάθλιψη, επίπτωση των χρόνιων παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Photo 2/11
Φυσικοθεραπεία: Η χρήση θερμότητας και πάγου, η διαδερμική ηλεκτρική διέγερση, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης κλπ., συμβάλλουν στην υποχώρηση του οιδήματος και της φλεγμονής.
Photo 3/11
Εργοθεραπεία: Το άτομο λαμβάνει βοήθεια για να είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο στην καθημερινότητά του, άσχετα από την ηλικία ή το στάδιο της πάθησης. Ο εργοθεραπευτής εντοπίζει τα προβληματικά σημεία, π.χ. πρησμένα χέρια και καρποί και συμβουλεύει για αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να μην επιβαρύνονται οι αρθρώσεις σας.
Photo 4/11
Διαλογισμός: Οι μέθοδοι που σας βοηθούν να χρησιμοποιείτε το μυαλό σας για να αισθανθείτε καλύτερα, όπως ο διαλογισμός, η βιοανάδραση, οι ασκήσεις με αναπνοές και η καθοδηγούμενη χαλάρωση (γιόγκα, τάι-τσι κλπ.), μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν τη δύναμη και την ευλυγισία.
Photo 5/11
Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία: Πρόκειται για είδος ψυχοθεραπείας που βοηθά τους ανθρώπους να εντοπίσουν τα προβλήματα στον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, ειδικά όσοι πάσχουν από κατάθλιψη.
Photo 6/11
Ιχθυέλαια: Βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής, και είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ιβουπροφαίνη, ναπροξένη). Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα ιχθυέλαια είχαν αποτέλεσμα όταν λαμβάνονταν σε μεγάλες δόσεις, περίπου 4 γραμμάρια καθημερινά. Οι περισσότεροι λαμβάνουν περίπου 1-2 γραμμάρια.
Photo 7/11
Ζεστά και κρύα επιθέματα: Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα στο σπίτι, είναι η θερμότητα. Ένα 15λεπτο ζεστό μπάνιο θα σας χαλαρώσει και θα καταπραΰνει τον πόνο των αρθρώσεων και των μυών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τοπικά θερμά ή ψυχρά επιθέματα. Η εναλλαγή θερμότητας και ψύχους ανακουφίζει από τους πόνους.
Photo 8/11
Βελονισμός: Η πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος προκαλεί διέγερση συγκεκριμένων σημείων στο σώμα. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο βελονισμός προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών της χαράς που καταπραΰνουν τον πόνο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι λειτουργεί απλά ως ψευδοφάρμακο.
Photo 9/11
Μασάζ: Εάν νιώθετε τις αρθρώσεις σας σφιχτές και άκαμπτες, το μασάζ μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.
Photo 10/11
Ξεκούραση: Είναι σημαντικό οι πάσχοντες να ξεκουράζονται, καθώς η καταπόνηση του σώματος επιδεινώνει τα συμπτώματα της πάθησης.
Photo 11/11
Επικοινωνία: Οι χρόνιες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, απομονώνουν τους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να συζητάτε για το πώς νιώθετε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Μπορείτε επίσης να συμμετέχετε σε ομάδες πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα, στο πλαίσιο των οποίων γίνεται ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών.