Ο όγκος στον εγκέφαλο είναι ένα σύνολο από κύτταρα, τα οποία αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα μέσα σε αυτόν και μπορεί να είναι του ιδίου, οπότε ο όγκος λέγεται πρωτοπαθής, ή να έχουν μεταφερθεί μέσω του αίματος από άλλο σημείο του σώματος, οπότε ονομάζεται δευτεροπαθής ή εγκεφαλική μετάσταση.
Οι εγκεφαλικοί όγκοι, ποικίλλουν σε μέγεθος και σχήμα και τα συμπτώματά τους εξαρτώνται από το σημείο που αναπτύσσονται.
Ο εγκέφαλος είναιτο όργανο που κατευθύνει τις κινήσεις μας αλλά και αυτόματες δραστηριότητες, ενώ είναι υπεύθυνος για τις αισθήσεις, τη μνήμη, τα συναισθήματα και την προσωπικότητα.
Δείτε στη gallery που ακολουθεί, 8 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε.
Πηγή: Reader's Digest
Photo 1/8
Ο επίμονος καθημερινός πονοκέφαλος, η ένταση του οποίου δεν υποχωρεί και διαρκεί όλη την ημέρα, μπορεί να υποδηλώνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Συνήθως η ένταση του πόνου εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου και την ταχύτητα ανάπτυξής του.
Photo 2/8
Η ημιανοπία είναι η μειωμένη όραση ή τύφλωση, που χαρακτηρίζεται από εξασθένιση του μισού οπτικού πεδίου. Αρκετοί ασθενείς, μπορεί να βιώνουν ημιανοπία αλλά σπάνια το καταλαβαίνουν, πόσω μάλλον το συσχετίζουν με όγκο στον εγκέφαλο.
Photo 3/8
Ατονία και πόνος στα άκρα: Η ύπαρξη όγκου στον εγκέφαλο προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, ενώ τα άκρα είτε δεν ανταποκρίνονται με τον τρόπο που έχετε συνηθίσει ή δεν ανταποκρίνονται καθόλου.
Photo 4/8
Δυσκολία έκφρασης: Προβλήματα έκφρασης και δυσκολίες ομιλίας, όπως είναι ο τραυλισμός ή η δυσκολία αναγνώρισης αντικειμένων ή ακόμα και η δυσκολία κατανόησης των γύρω σας, είναι βασικό σύμπτωμα όγκου στο μετωπικό ή κροταφικό λοβό.
Photo 5/8
Απώλεια ή δυσκολία ακοής: Εάν βιώνετε απώλεια ακοής από τη µία πλευρά ή µια συνεχή αίσθηση κουδουνίσματος (εμβοή), θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.
Photo 6/8
Νευρικότητα και ευερεθιστότητα: Οι ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο μπορεί να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης, θυμό ή άγχος. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι ο όγκος συμπιέζει τμήματα του μετωπιαίου λοβού, του σημείου που καθορίζει πολλά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας.
Photo 7/8
Υπογονιμότητα: Η ύπαρξη όγκου στην υπόφυση, μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στα επίπεδα των ορμονών, οδηγώντας σε δυσκολία σύλληψης.
Photo 8/8
Απώλεια ισορροπίας: Ο όγκος που αναπτύσσεται κοντά στο σημείο του εγκεφάλου, που ελέγχει την κίνηση, ευθύνεται για δυσκολία στο περπάτημα και ανισορροπία.