Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να οφείλεται σε κάτι απλό , όπως είναι η υψηλή θερμοκρασία , ή μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα υγείας, ορμονική διαταραχή ή παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής .
Εάν είναι κάτι που σας συμβαίνει συχνά, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό , προκειμένου να εντοπίσει την αιτία και να διαπιστώσει αν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα.
Δείτε στη gallery που ακολουθεί 8 λόγους νυχτερινής εφίδρωσης.
Πηγή: Reader’s Digest
Photo 1/8
Διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς: Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα υπερθυρεοειδισμού, της κατάστασης κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει υπερβολική θυροξίνη συγκριτικά με τις ανάγκες του οργανισμού.
Photo 2/8
Όταν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από 4 mmol/l (72 mg/dl), το άτομο βιώνει υπογλυκαιμία ή υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Εκτός της εφίδρωσης, άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πονοκέφαλος, υπερκόπωση, τρέμουλο, ταχυπαλμία, πείνα, μεταβολές διάθεσης, θαμπή όραση, ζαλάδα.
Photo 3/8
Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να σχετίζεται με το χρόνιο άγχος και τις κρίσεις πανικού. Όταν είστε σε κατάσταση άγχους, απελευθερώνεται υγρασία από τους ιδρωτοποιούς αδένες στις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και το τριχωτό της κεφαλής.
Photo 4/8
Το λέμφωμα είναι μια μορφή καρκίνου των κυττάρων του λεμφικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από τεράστια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως αλλαγές στην όρεξη, πυρετό αλλά και εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν η νυχτερινή εφίδρωση επιμένει για περισσότερο από δύο με τρεις μήνες, η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη.
Photo 5/8
Οι ορμονικές μεταβολές στην εμμηνόπαυση επηρεάζουν την θερμοκρασία του του σώματος. Μέχρι και το 85% των γυναικών αναφέρουν εξάψεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι οποίες δεν συμβαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Photo 6/8
Η δυσμηνόρροια είναι ακόμα ένας λόγος νυχτερινής εφίδρωσης, εξαιτίας της ανισορροπίας στα επίπεδα των ορμονών.
Photo 7/8
Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει το νευρικό σύστημα και την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίσει την θερμοκρασία του.
Photo 8/8
Έχει παρατηρηθεί ότι τόσο η καφεΐνη όσο και το αλκοόλ επιδεινώνουν τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.