Η παχυσαρκία επηρεάζει και τη γεύση: Δείτε με ποιο τρόπο
Η παχυσαρκία οδηγεί σε μειωμένη αίσθηση γεύσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Integrative Neuroscience».
Η μελέτη σκοπό είχε να μελετήσει λεπτομερώς το πώς επηρεάζει η παχυσαρκία, τη λειτουργία της περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία της γεύσης.
Όπως αναφέρει η Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου, Πατρίτσια Ντι Λορέντζο, «Στην πραγματικότητα γνωρίζουμε πολύ λίγα αναφορικά με το πώς, η γεύση επηρεάζεται από την παχυσαρκία. Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό, εάν σκεφτεί κανείς ότι η γεύση είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει τις διατροφικές μας επιλογές».
Οι ερευνητές κατέγραψαν το πώς αντιδρά ο εγκέφαλος αρουραίων, οι οποίοι έγιναν παχύσαρκοι ακολουθώντας δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σε συγκεκριμένα γευστικά ερεθίσματα.
Διαπίστωσαν ότι οι γευστικές αποκρίσεις αυτών ήταν μικρότερες σε μέγεθος και διάρκεια και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να αναπτυχθούν, συγκριτικά με τις αποκρίσεις αρουραίων κανονικού βάρους.
Αυτά τα συμπεράσματα υποδηλώνουν ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δημιουργεί αμβλυμμένες αλλά περισσότερο σχετικές γευστικές αποκρίσεις στον εγκέφαλο, ενώ δεν υπάρχει έντονη συσχέτιση μεταξύ απόκριση γεύσης και πεπτικής λειτουργίας.
Η Ντι Λορέντζο δεν αποκλείει το ότι η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο.
«Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα παχύσαρκα ποντίκια έχουν μειωμένη γευστική λειτουργία, διαπίστωση που θα μπορούσε να βοηθήσει μελλοντικά ανθρώπους», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Πηγή: Medical Express
Διαβάστε επίσης:
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την έκτη γεύση
Γνωρίζατε ότι μπορείτε να μυρίζετε με τη... γλώσσα σας; Και όμως!