Αχαλασία οισοφάγου: Η σπάνια νόσος που χαρακτηρίζεται εφιαλτική
Εφιαλτική είναι η ζωή των πασχόντων από αχαλασία οισοφάγου, καθώς δεν μπορούν πιούν νερό ούτε να φάνε γιατί πνίγονται...
Η αχαλασία οισοφάγου ειναι μία σπάνια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από σταδιακά επιδεινούμενη δυσφαγία και δυσκαταποσία. Οι πάσχοντες μπορεί να πνιγούν στον ύπνο τους ή να πάθουν πνευμονίες από εισρόφηση.
Επειδή υποσιτίζονται, χάνουν βάρος και σε προχωρημένα στάδια οι τροφές που παραμένουν στον θώρακα πιέζουν την καρδιά και προκαλούν αρρυθμίες και άλλα προβλήματα.
Αυτά συμβαίνουν διότι ο μυς του οισοφάγου, στο σημείο όπου αυτός ενώνεται με το στομάχι, δεν χαλαρώνει και έτσι οι τροφές και το νερό παραμένουν στον οισοφάγο και επιστρέφουν πίσω με την μορφή ανάρροιας η οποία λανθασμένα μπορεί να εκληφθεί ως παλινδρόμηση.
Η αχαλασία οισοφάγου προσβάλλει περίπου έναν άνθρωπο ανά 100.000 πληθυσμού. Με βάση αυτό το δεδομένο υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περίπου 100 ασθενείς ανά έτος και ότι ο συνολικός αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 1000 – 1200, χωρίς όμως να είναι επίσημα καταγεγραμμένοι.
Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Αχαλασίας και Άλλες Διαταραχές Κινητικότητας του Οισοφάγου, ειδικός επεμβατικός γαστρεντερολόγος - ηπατολόγος, Νικόλαος Ελευθεριάδης.
Τα αίτια της αχαλασίας δεν έχουν πλήρως εξακριβωθεί και οι ειδικοί εκτιμούν οτι σχετίζεται με μηχανισμούς αυτοάνοσου νοσήματος,
Η διάγνωση της αχαλασίας θεωρείται δύσκολη και μπορεί να γίνει με γαστροσκόπηση, ακτινογραφία οισοφάγου και μανομετρία οισοφάγου.
«Στην πράξη καμία μέθοδος από μόνη της, δεν αρκεί για τη διάγνωση της αχαλασίας. Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι της νόσου και αρκετοί αταξινόμητοι», εξήγησε ο κ. Ελευθεριάδης.
Ο ασθενής με αχαλασία πρακτικά έχει τρεις θεραπευτικές αγωγές. Η μία είναι η διαστολή με μπαλόνι, η δεύτερη είναι η χειρουργική ή λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller και η τρίτη και πλέον σύγχρονη, η οποία εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία, είναι η ενδοσκοπική μυοτομή - μέθοδος POEM.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε επίσης: