ΥΓΕΙΑ

Αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης: Με ποιες αλλαγές θα την αντιμετωπίσετε

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης τους, μπορούν να το αντιμετωπίσουν καλύτερα αν ακολουθήσουν συμπεριφορική θεραπεία, αντί φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης: Με ποιες αλλαγές θα την αντιμετωπίσετε

Ανάλυση 84 κλινικών δοκιμών έδειξε ότι οι γυναίκες που υιοθέτησαν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, αντιμετώπισαν καλύτερα την ακράτεια ούρων.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν πάνω από πενταπλάσιες πιθανότητες να βελτιώσουν τα συμπτώματα μέσω της συμπεριφορικής θεραπείας, συγκριτικά με το να μην ακολουθήσουν θεραπεία.

Τα φάρμακα επίσης βοήθησαν, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Οι γυναίκες που ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή είχαν διπλάσιες πιθανότητες να δουν βελτίωση στα συμπτώματα, σε σύγκριση με το να μην ακολουθήσουν αγωγή.

«Οι γυναίκες με ακράτεια ούρων πρέπει να ενθαρρύνονται να αναζητούν θεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Peter Jeppson, ουρογυναικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού.

akrateia 2

«Υπάρχουν πολλές θεραπείας και σχεδόν όλες είναι καλύτερες από το να μην ακολουθήσετε καμία θεραπεία» δήλωσε ο Jeppson.

Σχεδόν οι μισές γυναίκες έχουν πρόβλημα διαρροής ούρων σε κάποια φάση της ζωής τους, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Οι άνδρες επίσης εμφανίζουν ακράτεια, στις γυναίκες όμως η κατάσταση είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη ή μετά την εμμηνόπαυση.

Οι περισσότεροι ουρολόγοι πρώτα συστήνουν συμπεριφορικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και στη συνέχεια φαρμακευτική αγωγή, όταν κρίνεται απαραίτητη.

Οι αλλαγές στη διατροφή για τη μείωση ουσιών που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη, όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, μπορεί να φανούν εξίσου αποτελεσματικές. Το ίδιο ισχύει και για τις ασκήσεις που δυναμώνουν τους μύες του πυελικού εδάφους.

Η απώλεια βάρους τέλος, είναι πολύ σημαντική, καθώς συμβάλλει στη μείωση της πίεσης που ασκείται στην ουροδόχο κύστη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Ο ρόλος του σωματικού βάρους

Ακράτεια ούρων: 5 αιτίες που μπορείτε να ελέγξετε

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται