Στυτική δυσλειτουργία: Νέα ανώδυνη θεραπεία εφαρμόζεται από επιστήμονες του ΑΠΘ
Στην Α' Ουρολογική Κλινική, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης.
Η θεραπεία βασίζεται στα κρουστικά κύματα και θεωρείται αποτελεσματική στην αγγειακή στυτική δυσλειτουργία. Τα αποτελέσμτα της εφαρμογής της στο «Γεννηματάς» αναμένεται να παρουσιαστούν αναλυτικά στο 8ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το «Γεννηματάς» είναι εξάλλου, το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα όπου εφαρμόζονται θεραπείες με κρουστικά κύματα και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις σχετικές κλινικές μελέτες. Μάλιστα, το Ανδρολογικό Ιατρείο και το Ιατρείο Προστατίτιδας της Α΄Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ έχουν βραβευθεί για την έρευνά τους στην περαιτέρω ανάπτυξη της μεθόδου.
Ο διευθυντής της Α' Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Χατζηχρήστου, δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο ότι «με τα κρουστικά κύματα έχουμε για πρώτη φορά θεραπευτικές και όχι συμπτωματικές παρεμβάσεις».
Η θεραπεία των κρουστικών κυμάτων ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα (υπέρταση, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία) και σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι έχουν συχνά αυτό το πρόβλημα.
Πώς εφαρμόζεται η θεραπεία
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χατζηχρήστου, «η εφαρμογή κρουστικών κυμάτων προκαλεί τη δημιουργία νέων αγγείων και την αύξηση της αιματικής ροής, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της στύσης».
Η θεραπεία γίνεται σε 12 συνεδρίες (από μια έως 3 την εβδομάδα), και η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Από τις σχετικές μελέτες φαίνεται ότι οι ασθενείς που ανταποκρίνονται στα χάπια για στυτική δυσλειτουργία, μετά από την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων, σε ποσοστό έως και 70% δεν θα τα χρειάζονται.
Από τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με τα χάπια, μετά τα κρουστικά κύματα περίπου οι μισοί θα ανταποκρίνονται στα φάρμακα. Μακροπρόθεσμα φαίνεται ότι η διατήρηση των αποτελεσμάτων παραμένει, εφόσον ο ασθενής ρυθμίσει τους παράγοντες κινδύνου που επιδρούν αρνητικά στα αγγεία (έλεγχος διαβήτη, μείωση χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης κλπ).
Και για τη χρόνια προστατίτιδα
Η εν λόγω μέθοδος είναι αποτελεσματική και στη χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα.
Η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα είναι μια πάθηση που απασχολεί πολλούς νέους άντρες 20-50 ετών και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η πάθηση δεν μπορεί να τεκμηριωθεί εργαστηριακά (οι εξετάσεις αίματος, ούρων και οι υπέρηχοι έχουν φυσιολογικές τιμές). Συχνά οι ασθενείς παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, ενώ τα αίτια που μπορεί να πυροδοτήσουν την επανεμφάνιση της είναι διαφορετικά για τον καθένα.
«Σε ασθενείς με χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα, η μέθοδος των κρουστικών κυμάτων φαίνεται να βοηθά τόσο στον πόνο, όσο και στην φλεγμονή. Εφαρμόζεται με διαφορετικό πρωτόκολλο από ότι στη στυτική δυσλειτουργία και έχει στόχο να σταματήσει τον πόνο που συνοδεύει την πάθηση και να ενεργοποιήσει αντιφλεγμονώδεις μηχανισμούς», εξήγησε ο κ. Χατζηχρήστου.
Μισό εκατομμύριο Έλληνες αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης
«Η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Στις ηλικίες κάτω των 40 ετών, την αντιμετωπίζει ένας στους 20 άντρες, στις ηλικίες 40-60 ετών ένας στους δέκα, ενώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών ένας στους πέντε άντρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι πάσχοντες στη χώρα μας πρέπει να υπερβαίνουν τους 500.000 άντρες», αναφέρει ο καθηγητής.
Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας συχνά είναι ψυχολογικά στους νέους άντρες που αρχίζουν τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ μετά τα 40 η αιτία συνήθως είναι κάποιο οργανικό πρόβλημα.
Η οργανική στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, η υπερχοληστεριναιμία, η υπέρταση.
Ειδικότερα, τα καρδιαγγειακά ευθύνονται για το 70% των περιστατικών στυτικής δυσλειτουργίας με οργανική αιτιολογία. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, τα προβλήματα στύσης αποτελούν το πρώτο σύμπτωμα κάποιας καρδιακής νόσου!
Την ίδια ώρα, 7 στους 10 διαβητικούς ασθενείς εκδηλώνουν στυτική δυσλειτουργία. Στην κλινική του «Γεννηματάς» παρακολουθούνται περίπου 40 άνδρες μεταξύ 30 και 40 ετών, με νεανικό διαβήτη οι οποίοι υποβλήθηκαν στη θεραπεία με τα κρουστικά κύματα.
Διαβάστε επίσης:
Στυτική δυσλειτουργία: 6 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης (pics)
Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γενετικός παράγοντας κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία