Η βασική λειτουργία των πνευμόνων είναι η μεταφορά οξυγόνου από τον αέρα που εισπνέουμε στα κύτταρα του σώματος και η αποβολή του επικίνδυνου διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η διαδικασία εισπνοής και εκπνοής επαναλαμβάνεται περίπου 25.000 φορές την ημέρα.
Αρκετές ασθένειες των πνευμόνων συνδέονται με το οξειδωτικό στρες και επιβλαβείς ουσίες όπως ο καπνός του τσιγάρου, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και οι λοιμώξεις.
Διατροφικοί παράγοντες και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από τη διαδικασία οξείδωσης και προλαμβάνουν τη φλεγμονή εμπλέκονται στη γένεση και την εξέλιξη αυτών των ασθενειών.
Ασθένειες των πνευμόνων όπως το άσθμα, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η πνευμονία επηρεάζουν αρνητικά την εγγενή ικανότητα του οργανισμού να παράσχει το απαραίτητο οξυγόνο στα δισεκατομμύρια κύτταρά του.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος, οι πνεύμονες επηρεάζονται άμεσα από τα τρόφιμα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.
Δείτε παρακάτω πέντε από τα πιο σημαντικά τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε για την εξασφάλιση της υγείας των πνευμόνων σας.