ΥΓΕΙΑ

Δεύτερη εγκυμοσύνη: Πόσο διάστημα πρέπει να περάσει από την πρώτη για την υγεία μητέρας & παιδιού

Τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη γέννηση του πρώτου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανοκαναδικής μελέτης.

Δεύτερη εγκυμοσύνη: Πόσο διάστημα πρέπει να περάσει από την πρώτη για την υγεία μητέρας & παιδιού

Συγκεκριμένα, το ιδανικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει ανάμεσα στη γέννηση του πρώτου παιδιού και την επόμενη εγκυμοσύνη για τη διασφάλιση της υγείας της μητέρας και του παιδιού, είναι μία περίοδος 12 έως 18 μηνών.

Όταν μια γυναίκα ξαναμένει έγκυος σε λιγότερο από 12 μήνες μετά τον προηγούμενο τοκετό της, αυξάνονται οι κίνδυνοι. Ο κίνδυνος για την έγκυο μητέρα είναι αυξημένος μόνο όταν αυτή είναι άνω των 35 ετών, όμως ο κίνδυνος για το μωρό λόγω πρόωρου τοκετού είναι αυξημένος για όλες τις γυναίκες, ειδικά όμως για όσες μένουν γρήγορα ξανά έγκυες στην ηλικία των 20 έως 34 ετών.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, με επικεφαλής τη δρα Λόρα Σάμερς, ανέλυσαν στοιχεία για 148.544 τοκετούς.

bigstock Parents And Baby 103900157

Ο κίνδυνος θνησιμότητας ή σοβαρού προβλήματος μιας γυναίκας άνω των 35 ετών ήταν 1,2% στις περιπτώσεις που η σύλληψη του επόμενου παιδιού της είχε γίνει μόλις έξι μήνες μετά τη γέννηση του προηγούμενου. Αν όμως η επόμενη εγκυμοσύνη είχε συμβεί 18 μήνες μετά τον προηγούμενο τοκετό, τότε ο κίνδυνος για την έγκυο ήταν μόνο 0,5%.

Μεταξύ των νεότερων γυναικών κάτω των 35 ετών, υπήρχε κίνδυνος 8,5% για πρόωρο τοκετό (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης), αν είχαν μεσολαβήσει μόνο έξι μήνες ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες, ενώ ο κίνδυνος ήταν μειωμένος στο 3,5%, αν είχε περάσει επαρκές διάστημα 18 μηνών.

Αντίστοιχα, για τις μεγαλύτερες γυναίκες άνω των 35 ετών η πιθανότητα πρόωρου τοκετού ήταν 6% αν είχαν μεσολαβήσει έξι μήνες και 3,5% αν είχαν περάσει 18 μήνες ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine».

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρη γέννηση: Οι μελλοντικοί καρδιαγγειακοί κίνδυνοι για τη μητέρα

Πρόωρος τοκετός: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία στην ενηλικίωση

Εγκυμοσύνη & τοκετός: Τρεις «αστικοί μύθοι» που υποστηρίζουν οι επιστήμονες