Νέο εργαλείο υπολογισμού της ηλικίας της καρδιάς
Ανανεώθηκε:
Ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο υπολογισμού της βιολογικής ηλικίας της καρδιάς και του εκτιμώμενου καρδιαγγειακού κινδύνου ανέπτυξαν επιστήμονες από τον Καναδά.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, αν και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά χάρη σε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλος αριθμός καρδιακών επεισοδίων –ακόμη και θανατηφόρων– που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί μέσω της καλύτερης ενημέρωσης και της πρόληψης.
«Αυτό που κάνει το νέο εργαλείο να ξεχωρίζει» αναφέρει ο Δρ Νταγκ Μάνουελ από το Νοσοκομείο της Οτάβα και το ινστιτούτο κλινικών ερευνών ICES στο Τορόντο «είναι ότι εστιάζει στον υγιεινό τρόπο ζωής».
Το εργαλείο CVDPoRT (Cardiovascular Disease Population Risk Tool, θα μπορούσε να αποδοθεί ως Πληθυσμιακό Εργαλείο Εκτίμησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου), όπως ονομάζεται, δίνει τη δυνατότητα πρόβλεψης του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακού νοσήματος σε βάθος πενταετίας. Αν, για παράδειγμα, ο κίνδυνος εκτιμάται στο 5%, αυτό σημαίνει ότι πέντε άνθρωποι στους 100 που παρουσιάζουν τους ίδιους παράγοντες κινδύνου θα υποστούν κάποιο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το εργαλείο δίνει επίσης μια εκτίμηση για τη βιολογική ηλικία της καρδιάς, δηλαδή την βαθμό βλάβης που έχει υποστεί η καρδιά ασχέτως της ηλικίας του ατόμου.
Το εργαλείο CVDPoRT λαμβάνει υπόψη ευρύ φάσμα παραγόντων κινδύνου, πολλοί από τους οποίους δεν συνυπολογίζονται από άλλα αντίστοιχα εργαλεία. Αναλυτικά, για τον υπολογισμό της ηλικίας της καρδιάς και την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου το CVDPoRT συνυπολογίζει τα εξής:
- Ηλικία
- Κάπνισμα
- Κατανάλωση αλκοόλ
- Διατροφή
- Επίπεδα σωματικής άσκησης
- Επίπεδα στρες
- Αίσθημα ενσωμάτωσης στην κοινότητα
- Εθνικότητα
- Μόρφωση
- Κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο τόπου διαβίωσης
- Καθεστώς μετανάστη
- Διαβήτης
- Υπέρταση
«Ελπίζουμε αυτό το εργαλείο να βοηθήσει τον κόσμο –και τους θεράποντες ιατρούς– να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για το τι σημαίνει υγιεινός τρόπος ζωής και πώς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό» αναφέρει ο Δρ Μάνουελ, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα.
Η διαδικασία ανάπτυξης και επικύρωσης του εργαλείου παρουσιάζεται αναλυτικά σε σχετική μελέτη στην επιθεώρηση CMAJ του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου. Αν και το εργαλείο αναπτύχθηκε με βάση στοιχεία που αφορούσαν κατοίκους του Οντάριο, αναφέρει η μελέτη, είναι δυνατό να προσαρμοστεί για οποιαδήποτε από τις 100 χώρες στις οποίες συλλέγονται μέσω δημοσκοπήσεων αναλυτικά δεδομένα για την υγεία του πληθυσμού.
Δείτε κι αυτό: