ΥΓΕΙΑ

Οι 5 συνήθειες της μητέρας που «προστατεύουν» τα παιδιά από την παχυσαρκία

Τα παιδιά γυναικών που ακολουθούν πιστά ένα υγιεινό τρόπο ζωής έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με τα παιδιά από μητέρες που δεν ζουν υγιεινά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική μελέτη.

Οι 5 συνήθειες της μητέρας που «προστατεύουν» τα παιδιά από την παχυσαρκία

Όταν μια μητέρα φροντίζει να διατηρεί κανονικό βάρος, γυμνάζεται τακτικά, δεν καπνίζει, τρώει υγιεινά και δεν πίνει πολύ αλκοόλ, τα παιδιά της έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να βάλουν παραπανίσια κιλά αργότερα στη ζωή τους.

Όταν τόσο η μητέρα όσο και το παιδί ακολουθούν ταυτόχρονα έναν εξίσου υγιεινό τρόπο ζωής, τότε οι πιθανότητες το παιδί να γίνει παχύσαρκο είναι ακόμη λιγότερες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κι Σουν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ),ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 24.300 παιδιά ηλικίας εννέα έως 14 ετών, που είχαν γεννηθεί από σχεδόν 17.000 γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι κατά μέσο όρο 56% μικρότερος για τα παιδιά γυναικών με κανονικό βάρος, σε σχέση με τα παιδιά υπέρβαρων ή παχύσαρκων γυναικών. Επίσης, τα παιδιά μη καπνιστριών έχουν 31% μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σχέση με τα παιδιά καπνιστριών μητέρων.

Παιδιά από μητέρες που γυμνάζονταν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα και που δεν έπιναν πάνω από ένα-δύο ποτήρια κρασί ή μία μπίρα τη μέρα, είχαν μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σχέση με τα παιδιά μητέρων που δεν ασκούνταν ή που έπιναν αρκετό αλκοόλ.

Τέλος, παιδιά από γυναίκες που τηρούσαν και τις πέντε βασικές προδιαγραφές υγείας (υγιεινή διατροφή, κανονικό βάρος, τακτική άσκηση, μικρή κατανάλωση αλκοόλ και αποχή από το κάπνισμα) είχαν κατά μέσο όρο 75% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας σε σχέση με παιδιά μητέρων που δεν τηρούσαν κανέναν από αυτούς τους πέντε κανόνες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Τα γαλακτοκομικά δεν αυξάνουν το βάρος των παιδιών, δείχνει έρευνα με ελληνική υπογραφή

Παιδική παχυσαρκία: Η Ελλάδα «πρωταγωνίστρια» μεταξύ των χωρών της Ευρώπης

Παιδική παχυσαρκία: Οι παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο