Πρωτοποριακή θεραπεία για τη δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης με ελληνοκυπριακή «υπογραφή»
Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Ελληνοκύπριο επιστήμονα, ανέπτυξαν μια νέα θεραπεία για τη δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως, κυρίως νέες γυναίκες (σε ποσοστό 90%), υποφέρουν από λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές διαταραχές αυτού του είδους.
Οι δυσλειτουργίες της κροταφογναθικής άρθρωσης συχνά συνοδεύονται από μασητηριακή μυαλγία την ώρα του φαγητού, δυσκολία στην ομιλία, χρόνιους στοματικούς πόνους, οστεοαρθρίτιδα και άλλα προβλήματα στην περιοχή της γνάθου που συνδέεται με το κρανίο και η οποία παίζει ρόλο-κλειδί σε διάφορες ζωτικές λειτουργίες (ομιλία, μάσημα κ.ά.).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Κυριάκο Αθανασίου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, δημιούργησαν το πρώτο εμβιομηχανικό εμφύτευμα ιστού που αποκαθιστά με ασφάλεια τα ελαττώματα στη γνάθο.
Το εμφύτευμα, το οποίο παράγεται από κύτταρα χόνδρου και εισάγεται χειρουργικά στη θέση του ελαττωματικού τμήματος της άρθρωσης, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα (χοίρους) και θα ακολουθήσει η κλινική δοκιμή του σε ανθρώπους.
«Δείξαμε ότι είναι δυνατό να επιτύχουμε εντυπωσιακή αποκατάσταση της περιοχής της κροταφογναθικής άρθρωσης μετά από θεραπεία οκτώ εβδομάδων» δήλωσε ο Αθανασίου, ο οποίος εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες μελετά τη συγκεκριμένη πάθηση.
Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να θεραπεύσουν την εν λόγω δυσλειτουργία, η οποία είναι βασανιστική για μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο, παρά τις προόδους, οι έως τώρα θεραπείες είναι περιορισμένες και δεν έχουν καταφέρει να επανορθώσουν οριστικά το πρόβλημα στον ιστό της γνάθου.
Μια πλήρως αποτυχημένη προσπάθεια του παρελθόντος βασίσθηκε στην εισαγωγή «Τεφλόν» στη γνάθο, το οποίο όμως μετά διασπάστηκε σε μικρά κομματάκια και κατέληξε στον εγκέφαλο, καθώς και άλλα μέρη του σώματος των ασθενών.
«Επρόκειτο για σκέτη καταστροφή» είπε ο Αθανασίου, ο οποίος, όταν έμαθε για το πρόβλημα, αποφάσισε να καταπιαστεί με αυτό. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ίδια θεραπεία μπορεί μελλοντικά να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, όπως τα γόνατα και το ισχίο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κεντρική φωτογραφία: Ο κ. Κυριάκος Αθανασίου με το εμφύτευμα / Steve Zylius, University of California, Irvine