Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζουν τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού
Ανανεώθηκε:
Τα έμβρυα που εκτίθενται σε αντικαταθλιπτικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις κινητικές τους δεξιότητες, δείχνει νέα ανασκόπηση μελετών.
Οι Αυστραλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλήξουν σε σταθερά συμπεράσματα, καθώς οι μελέτες που αναλύθηκαν ποικίλλουν ως προς τον τρόπο διεξαγωγής τους.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι έγκυοι συμβουλεύονται να σταθμίζουν τους κινδύνους και τα οφέλη από την αντικαταθλιπτική αγωγή στην εγκυμοσύνη, επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Megan Galbally, καθηγήτρια περιγεννητικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Murdoch, στο Περθ της Αυστραλίας.
Υπολογίζεται ότι το 8,5-11% των γυναικών υποφέρουν από κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Τα ποσοστά των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται σε γυναίκες στην εγκυμοσύνη αυξήθηκαν 4-16 φορές τα τελευταία 10-15 χρόνια, συγκριτικά με τα ποσοστά που καταγράφηκαν τα προηγούμενα έτη.
Αν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αγωγή, η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά προβλημάτων, όπως η πρόωρη γέννηση, χαμηλό βάρος γέννησης και άλλες επιπλοκές τοκετού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.
Η Galbally και οι συνεργάτες ανέλυσαν 18 προηγούμενες μελέτες που αξιολόγησαν βρέφη ή παιδιά που εκτέθηκαν σε αντικαταθλιπτική αγωγή στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δύο ήταν οι τύποι μελετών: αυτές που βασίστηκαν σε αναφορές γονέων ή γιατρών οι οποίοι εξέφραζαν ανησυχίες για τις κινητικές δεξιότητες των παιδιών και εκείνες που βασίστηκαν σε τυπικά τεστ ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων (τρέξιμο, άλματα, λαβή).
«Όταν οι μελέτες περιορίζονταν σε εκείνες που χρησιμοποίησαν τις στάνταρ δοκιμασίες, δεν υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ κινητικών προβλημάτων και της έκθεσης σε αντικαταθλιπτικά κατά την εγκυμοσύνη», ανέφερε.
Αλλά τόσο το μέτρο της κινητικής εξέλιξης όσο και η ηλικία των παιδιών που αξιολογήθηκαν ποίκιλλαν σημαντικά στις μελέτες, με τα περισσότερα παιδιά να αξιολογούνται μεταξύ της γέννησης και της ηλικίας των 2 ετών.
«Αυτό υποδηλώνει ότι τα ευρήματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες», δήλωσε η Galbally.
Σύμφωνα με τη Shazia Bhat, διευθύντρια νεογνικής εκπαίδευσης στο Christiana Care Health System, τα αντικαταθλιπτικά και συγκεκριμένα οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κινητική ανάπτυξη των βρεφών επειδή η σεροτονίνη αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης του εγκεφάλου.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Αυτισμός: Νέα στοιχεία για τον ρόλο των αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη
Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπονται ή όχι;
Τα αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη «γεννούν» παιδιά με άγχος