Καρκίνος μαστού: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου
Υπολογίζεται ότι περίπου μία στις οκτώ γυναίκες στις ΗΠΑ θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της.
Εάν ο καρκίνος εντοπίζεται μόνο στον μαστό και δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, ποσοστό 99% των γυναικών καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τη νόσο και να ζήσουν απαλλαγμένες από τον καρκίνο για τουλάχιστον μία πενταετία.
Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους κοντινούς λεμφαδένες, ποσοστό 85% των ασθενών επιτυγχάνουν πενταετή επιβίωση από τη νόσο. Ωστόσο, το ποσοστό πέφτει στο 27% εάν ο καρκίνος έχει κάνει μεταστάσεις σε μακρινά σημεία του σώματος.
Πέρα από το στάδιο διάγνωσης της νόσου και το ενδεχόμενο μεταστάσεων, ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την πρόγνωση του καρκίνου του μαστού;
Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει, για παράδειγμα, ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου και θανάτου από τον καρκίνο του μαστού κατά 35-40%.
Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Oncology εστίασε στο πώς μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την πρόγνωση για τον καρκίνο του μαστού.
Η δίαιτα με λίγα λιπαρά αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο του μαστού
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Women's Health Initiative (WHI), μια μεγάλη μελέτη που περιλάμβανε σχεδόν 50.000 γυναίκες από διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Στην αρχή της μελέτης (1993-1998) καμία από τις γυναίκες δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο.
Από το συνολικό δείγμα επιλέχθηκαν τυχαία 19.541 γυναίκες, από τις οποίες ζητήθηκε να μειώσουν κατά 20% την ποσότητα λιπαρών που λάμβαναν από τη διατροφή τους και ταυτόχρονα να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης. Επιπλέον 29.294 γυναίκες (ομάδα ελέγχου) δεν έλαβαν διατροφικές οδηγίες και συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους. Η διατροφική παρέμβαση είχε συνολική διάρκεια 8,5 έτη κατά μέσο όρο.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές πήραν τα δεδομένα αυτά και εστίασαν στις 1,764 συμμετέχουσες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Η εξέλιξη της υγείας τους παρακολουθήθηκε για 11,5 έτη μετά τη διάγνωση κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, «η συνολική επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου». Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες δεκαετούς επιβίωσης στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών έφτανε το 82%, ενώ στην ομάδα ελέγχου ήταν μόλις 78%. Επίσης, οι θάνατοι που καταγράφηκαν στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν 68, ενώ στην ομάδα ελέγχου 120.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι για όσο περισσότερο διάστημα τήρησαν οι ασθενείς τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να χάσουν τη ζωή τους από τον καρκίνο του μαστού. Έτσι, «μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού» αναφέρουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης τους, προσθέτοντας πως «απαιτείται μακρόχρονη τήρηση της εν λόγω αλλαγής» για να επιτευχθούν και να διατηρηθούν οι επιθυμητές θετικές επιδράσεις.
Δείτε κι αυτό:
Καρκίνος μαστού: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο
Σωματικό λίπος: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό
Αλλαντικά & καρκίνος του μαστού: Σε ποια ποσότητα είναι επικίνδυνα