Το μήκος των δαχτύλων προβλέπει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας
Η οστεοαρθρίτιδα, η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, χαρακτηρίζεται από τη φθορά του χόνδρου που προστατεύει τις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως ο πόνος και η δυσκαμψία.
Αν και η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται κυρίως στην προχωρημένη ηλικία ή σε παράγοντες που επιβαρύνουν τις αρθρώσεις –όπως τα παραπανίσια κιλά, μια χειρωνακτική εργασία ή ένας τραυματισμός– παραδόξως φαίνεται πως παίζει ρόλο και το μήκος των δαχτύλων.
Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στην Αγγλία, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Arthritis & Rheumatism, το μήκος των δαχτύλων μπορεί να «προβλέψει» την εκδήλωση της οστεοαρθρίτιδας στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν ο δείκτης (το δεύτερο δάχτυλο) είναι μικρότερος σε μήκος από τον παράμεσο (το τέταρτο δάχτυλο) τότε ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας εκτιμάται πως είναι αυξημένος.
Η αναλογία δείκτη-παράμεσου ονομάζεται δείκτης 2D:4D και έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις για την αξιολόγηση παραμέτρων της υγείας ή και της προσωπικότητας. Έχει παρατηρηθεί ότι οι άντρες συνήθως έχουν χαμηλότερο δείκτη 2D:4D, δηλαδή ο δείκτης τους τείνει να είναι πιο κοντός από τον παράμεσο, ενώ στις γυναίκες τα δύο δάχτυλα συχνά έχουν το ίδιο μήκος.
Παρά ταύτα, όταν οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, μετρώντας τον δείκτη 2D:4D σε καθέναν από αυτούς και παράλληλα εξετάζοντας το ιατρικό ιστορικό τους για να δουν πόσοι από αυτούς είχαν εκδηλώσει οστεοαρθρίτιδα, είδαν ότι –ασχέτως άλλων σημαντικών παραμέτρων όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος ή η φυσική κατάσταση– ο χαμηλός δείκτης 2D:4D συσχετίστηκε σταθερά με τον αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας, ιδίως στα γόνατα και τα ισχία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, τα άτομα με χαμηλό δείκτη 2D:4D έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα σε σύγκριση με αυτούς στους οποίους ο δείκτης είναι ίσος ή και μεγαλύτερος του 1 (μεγαλύτερος δείκτης από παράμεσο ή δείκτης ίσος με παράμεσο).
Προς το παρόν οι ερευνητές δεν έχουν κάποια σαφή εξήγηση για τους μηχανισμούς που καθοδηγούν τη σχέση ανάμεσα στο μήκος των δαχτύλων και την υγεία των αρθρώσεων, ωστόσο θεωρείται πιθανό να εμπλέκονται ορμονικοί παράγοντες, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.
Διαβάστε επίσης:
Έξι ασθένειες που φαίνονται στα χέρια
Αρθρίτιδα: Τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις