ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Οι τροφές που μετριάζουν τις παρενέργειες των θεραπειών

Οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού πολύ συχνά εκδηλώνουν παρενέργειες από τις αντικαρκινικές θεραπείες.

Καρκίνος μαστού: Οι τροφές που μετριάζουν τις παρενέργειες των θεραπειών

Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια μετά την ολοκλήρωση της αγωγής.

Επειδή πολλές θεραπείες είναι σχεδιασμένες να προλαμβάνουν την υποτροπή του καρκίνου, αναστέλλουν την παραγωγή ή τη χρήση των οιστρογόνων από το σώμα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εμφανίζουν συχνά εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις μεταξύ άλλων παρενεργειών.

brocolo 2

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας και σταυρανθών λαχανικών ενδεχομένως να σχετίζεται με μείωση των κοινών ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Lombardi στο Πανεπιστήμιου του Τζορτζτάουν, διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών (όπως, το λάχανο, το κινέζικο λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και η λαχανίδα) και τα προϊόντα σόγιας (γάλα, τόφου και φασόλια) σχετίζονται με λιγότερες αναφορές για εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, ενώ η υψηλή πρόσληψη σόγιας σχετίστηκε με λιγότερη κόπωση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 173 ασθενείς καυκάσιας καταγωγής και 192 αμερικανίδες κινεζικής καταγωγής και μετανάστριες από την Ασία που είχαν επιβιώσει καρκίνου του μαστού.

«Οι παρενέργειες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των γυναικών που έχουν επιβιώσει του καρκίνου του μαστού και αυτό μπορεί να τις οδηγήσει στο να σταματήσουν πρόωρα τη θεραπεία. Η καλύτερη κατανόηση του ρόλου των παραγόντων του τρόπου ζωής είναι σημαντική επειδή η διατροφή μπορεί να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των ακτικαρκινικών θεραπειών», εξηγεί η Δρ Σαρα Οπενιρ συγγραφέας της μελέτης.

Όταν οι συμμετέχουσες αξιολογήθηκαν ξεχωριστά βάσει εθνικότητας/φυλής, οι συσχετισμοί ήταν συσχετισμοί μεταξύ των καυκάσιας καταγωγής ασθενών, ενώ παρατηρήθηκε και μια τάση ως προς τα οφέλη για τις κινεζικής καταγωγής γυναίκες που όμως δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Οι Κινέζες γενικά έχουν λιγότερα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα και οι περισσότερες τρώνε σταυρανθή λαχανικά και προϊόντα σόγιας. Πράγματι, στη μελέτη οι Κινέζες έτρωγαν διπλάσιες ποσότητες των δύο αυτών κατηγοριών τροφίμων.

«Κατά πόσο η μείωση των συμπτωμάτων είναι απόρροια της μακροχρόνιας κατανάλωσης των δύο αυτών διατροφικών ειδών θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω», σημειώνει η Τζουντι Χουέι-γιου Γουανγκ μέλος της συγγραφικής ομάδας της μελέτης.

Φυτοχημικά συστατικά, όπως οι ισοφλαβόνες σόγιας και οι γλυκοσινολάτες στα σταυρανθή λαχανικά ενδεχομένως να ευθύνεται για το παρατηρούμενο όφελος στις γυναίκες του δείγματος. Οι ισοφλαβόνες προσδένονται στους υποδοχείς των οιστρογόνων, ενώ οι γλυκοσινολάτες επηρεάζουν τον μεταβολισμό των ενζύμων που τροποποιούν την φλεγμονή και τα επίπεδα των οιστρογόνων, εξασθενίζοντας ενδεχομένως τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη θεραπεία.

Πάντως, προκλινικές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα βιολογικά ενεργά συστατικά της σόγιας και των σταυρανθών λαχανικών ωθούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού, αλλά έχουν αντίθετα αποτελέσματα στα πειραματόζωα που τα καταναλώνουν πριν τη διάγνωση του καρκίνου και συνεχίζουν να τα τρώνε πριν και μετά την αντικαρκινική θεραπεία.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Breast Cancer Research and Treatment.

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού και διαβήτη για τις στείρες γυναίκες

Καρκίνος μαστού: Πέντε στρατηγικές που αποτρέπουν την επανεμφάνισή του