Είναι ασφαλές να κάνουν μαγνητική όσοι έχουν βηματοδότη;
Οι άνθρωποι που έχουν βάλει βηματοδότη ή κάποια άλλη παρόμοια ηλεκτρονική συσκευή για ιατρικούς σκοπούς συχνά ανησυχούν αν μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις που περιλαμβάνουν την έκθεση του σώματος σε ισχυρά μαγνητικά πεδία, όπως η μαγνητική τομογραφία.
Μια τέτοια εξέταση θα μπορούσε δυνητικά να απορρυθμίσει τη συσκευή, να αλλοιώσει τα κυκλώματα από τα οποία αποτελείται ή ακόμη και να προκαλέσει βλάβες σε γύρω ιστούς λόγω αύξησης της θερμοκρασίας της.
«Η μαγνητική τομογραφία έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια» αναφέρει ο Δρ Τζέφρι Άντερσον, καρδιολόγος στην κλινική Intermountain Medical Center Heart Institute του Σολτ Λέικ Σίτι. «Είναι η εξέταση που επιτρέπει να εντοπίζονται αλλαγές στους μαλακούς ιστούς του σώματος, ωστόσο περιλαμβάνει μαγνητικά πεδία μεγάλης ισχύος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ενδεχομένως επικίνδυνη για ασθενείς στους οποίους έχουν μεταμοσχευθεί μεταλλικές συσκευές».
Προκειμένου να αξιολογήσουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο από τη μαγνητική τομογραφία σε αυτή την ομάδα ασθενών, ο Άντερσον και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 212 παλαιότερες μελέτες που περιλάμβαναν 178 ασθενείς με εμφυτεύσιμη ηλεκτρονική συσκευή στην καρδιά τους, όπως βηματοδότη ή εμφυτεύσιμο απινιδωτή.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Electrophysiology, η μαγνητική τομογραφία αποδείχτηκε ασφαλής για τους ασθενείς, ακόμη κι αν η εξέταση περιλάμβανε έκθεση του στέρνου στα μαγνητικά πεδία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμφυτεύσιμες συσκευές νέας γενιάς είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να μην τίθεται θέμα ασφάλειας αν ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε μαγνητική, ωστόσο τα ευρήματα ήταν θετικά ακόμη και για ασθενείς που έχουν παλαιότερης κατασκευής συσκευές. Όπως αναφέρει ο Άντερσον, «το μόνο που χρειάστηκε, κι αυτό σε λίγες περιπτώσεις, ήταν μια μικρή επαναρρύθμιση της λειτουργίας της συσκευής μετά την εξέταση».
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μαγνητική τομογραφία θα πρέπει να πραγματοποιείται στους ασθενείς, είτε έχουν τις παλιές είτε τις νέες συσκευές, όταν κρίνεται πως είναι το ιδανικό διαγνωστικό εργαλείο για την περίπτωσή τους και πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι όταν η εξέταση γίνεται κάτω από τις απαιτούμενες συνθήκες ιατρικής παρακολούθησης.
Δείτε κι αυτό: