Καθιστική ζωή & πρόωρος θάνατος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο & τι πρέπει να κάνετε
Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη σύνδεση της καθιστικής ζωής και του πρόωρου θανάτου.
Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του καθισιού, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.
Οι ερευνητές των Ιατρικών Κέντρων των πανεπιστημίων Κολούμπια και Κορνέλ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον δρα Κιθ Ντίαζ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 8.000 άτομα άνω των 45 ετών.
Ο χρόνος ακινησίας μετρήθηκε επί μία εβδομάδα με ειδική συσκευή που φορούσε κάθε συμμετέχων και στη συνέχεια συσχετίσθηκε με τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία σε βάθος τετραετίας, στη διάρκεια της οποίας πέθαναν 340 άνθρωποι.
Ο μέσος χρόνος σωματικής ακινησίας μέσα στη μέρα ήταν 12,3 ώρες, από τις περίπου 16 ώρες που ήταν ξύπνιος κανείς μέσα στο 24ωρο. Το μέσο διάστημα σωματικής ακινησίας χωρίς διακοπή ήταν 11,4 λεπτά.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούσε κανείς καθισμένος (στο σπίτι, στη δουλειά, στα μέσα μεταφοράς κ.α.), τόσο περισσότερο κινδύνευε να πεθάνει πρόωρα από κάποια αιτία. Ο κίνδυνος αυξανόταν ακόμη περισσότερο, όταν τα διαστήματα καθισιού ήταν συνεχόμενα χωρίς διακοπές στο ενδιάμεσο.
Όσοι συνδυάζουν και τα δύο, δηλαδή περνούν πολλές ώρες καθιστοί μέσα στη μέρα και, παράλληλα, περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα καθισιού, χωρίς ενδιάμεσα να σηκώνονται όρθιοι, κινδυνεύουν περισσότερο από όλους.
Κάποιος που ήταν ακίνητος 13,2 ώρες μέσα στη μέρα, είχε 2,6 φορές αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με κάποιον που περνούσε ακίνητος λιγότερες από 11,5 ώρες μέσα στο 24ωρο. Αν το μέσο διάστημα ακινησίας κάποιου μέσα στη μέρα διαρκούσε πάνω από 12,5 λεπτά, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με κάποιον που δεν καθόταν πάνω από 7,7 συνεχόμενα λεπτά κατά μέσο όρο.
Μάλιστα, ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω της καθιστικής ζωής ίσχυε ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το βάρος ή τη σωματική άσκηση ενός ανθρώπου. Με άλλα λόγια, άσχετα με το αν γυμνάζεται κανείς και πόσο, πρέπει παράλληλα να περιορίζει τόσο το συνολικό όσο και το συνεχόμενο χρόνο του καθισιού.
Οι επιστήμονες συνιστούν να κάνει κανείς συχνά διαλείμματα από την καθιστική θέση και να σηκώνεται όρθιος. Τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν όσοι «σπάνε» την ακινησία σε διαστήματα όχι μεγαλύτερα της μισής ώρας (30 λεπτών) - κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη τους ιδίως εκείνοι που κάνουν καθιστική δουλειά γραφείου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine".
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε επίσης:
Ψωρίαση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για δύο σοβαρές μορφές καρκίνου