ΥΓΕΙΑ

Υγεία & κινητικότητα σπέρματος: Η ιδανική ώρα ύπνου για τους άνδρες

Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 Βρετανούς έχει μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην παχυσαρκία και τη σωματική αδράνεια.

Υγεία & κινητικότητα σπέρματος: Η ιδανική ώρα ύπνου για τους άνδρες

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Harbin στην Κίνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ώρα που πηγαίνει ένας άνδρας για ύπνο, αλλά και η διάρκεια του ύπνου του είναι καθοριστικής σημασίας για το αν θα γίνει πατέρας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον ύπνο 981 υγιών ανδρών οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: Αυτούς που πήγαιναν για ύπνο μεταξύ 20:00 και 22:00, αυτούς που πήγαιναν για ύπνο μεταξύ 22:00 και 00:00 και όσους κοιμούνταν μετά τα μεσάνυχτα.

Έλαβαν επίσης οδηγίες να χρησιμοποιούν ξυπνητήρι, ώστε να κοιμούνται 6 ώρες ή λιγότερο, 7-8 ώρες ή πάνω από 9 ώρες.

Οι ερευνητές λάμβαναν τακτικά δείγματα σπέρματος για να ελέγξουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, το σχήμα τους και την κινητικότητά τους.

bigstock 145235540

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι οι άνδρες που πήγαιναν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα είχαν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και αυτά πέθαιναν πολύ νωρίτερα από ό,τι τα σπερματοζωάρια των ανδρών των άλλων ομάδων.

Ακόμη χειρότερες ήταν οι διαπιστώσεις για όσους κοιμούνταν λιγότερες από 6 ώρες ή παρέμεναν στο κρεβάτι για περισσότερες από 9 ώρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το να πηγαίνει κάποιος αργά για ύπνο ή να μην ξεκουράζεται επαρκώς αυξάνει τα επίπεδα μια πρωτεΐνης που παράγει το ανοσοποιητικό και καταστρέφει το υγιές σπέρμα.

Την καλύτερη κινητικότητα σπέρματος φάνηκε ότι έχουν οι άνδρες οι οποίοι κοιμούνται μεταξύ 20:00 και 22:00.

Παλαιότερη μελέτη που έγινε το 2013 στη Δανία, έδειξε ότι οι άνδρες που κοιμούνταν ένα 6ωρο είχαν κατά 25% μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τους άνδρες που κοιμούνταν 8 ώρες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί συρρίκνωση των όρχεων.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Medical Science Monitor.

Διαβάστε επίσης:

Σπέρμα: Πώς επηρεάζεται από τις εποχές του χρόνου

Αναψυκτικά: Οι επιπτώσεις στο σπέρμα και τη γονιμότητα του άνδρα