ΥΓΕΙΑ

Τενοντίτιδα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Με τον όρο τενοντίτιδα αναφερόμαστε στην φλεγμονή σε κάποιο τένοντα, συχνότερα στον αχίλλειο.

Τενοντίτιδα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι παράγοντες κινδύνου για τα προβλήματα των τενόντων είναι οι εξής:

Βάρος

Τα παχύσαρκα άτομα έχουν τριπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης τενοντοπάθειας στα κάτω άκρα μετά τα 35, ακόμη και με ελάχιστη σωματική δραστηριότητα (Πχ. καθημερινές υποχρεώσεις στην εργασία και μόνο). Επίσης η χοληστερίνη επηρεάζει μεταβολικά την εμφάνιση τενοντοπάθειας.

Ηλικία

Οι πιθανότητες εμφάνισης πόνου στους τένοντες αυξάνονται σημαντικά μετά τα 30 και ειδικά σε συνδυασμό με επαναλαμβανόμενα φορτία (άσκηση, εργασία).

bigstock Runner Touching Painful Twiste 115834748

Γονιδιακοί παράγοντες

Κάποιοι άνθρωποι είναι γονιδιακά προικισμένοι να αποδίδουν μυϊκά καλύτερα. Έτσι έχουν λιγότερους τραυματισμούς στους τένοντες λόγω καλύτερης προσαρμοστικής ικανότητας κολλαγόνου και γενικότερα γίνονται καλύτεροι αθλητές σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Φυλετικοί παράγοντες

Κάποιες γυναίκες δρομείς μεγάλων αποστάσεων παθαίνουν λιγότερες τενοντοπάθειες στον αχίλλειο από τους άντρες. Σε αυτό φαίνεται ότι παίζουν ρόλο τα οιστρογόνα τα οποία λειτουργούν προστατευτικά να λειτουργούν προστατευτικά. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οπότε και παύει η παραγωγή οιστρογόνων, παθαίνουν ρήξη τένοντα.

Ο ρόλος της διάγνωσης

Ο πόνος στον τένοντα που σχετίζεται με επαναλαμβανόμενη φόρτιση, δεν σχετίζεται απαραιτήτως με φλεγμονή αλλά με παθολογικές αλλαγές στη δομή και την αιμάτωση του τένοντα.

Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της παθολογίας και των παραγόντων προδιάθεσης αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε τενοντοπάθειας.

Η αποτελεσματική και οριστική θεραπεία στοχεύει στην απομάκρυνση των προδιαθεσικών παραγόντων και τη συνταγογράφηση της καταλληλότερης για την παθολογία προοδευτικής φόρτισης στον τένοντα.

Διαβάστε επίσης:

Ρήξη μηνίσκου: Ποια είναι τα συμπτώματα